2016-09-29
老实讲,法国餐系我食得最少最少嘅菜式,唔系我唔钟意食,而系普遍嘅法国餐厅环境暗到乜都睇唔到不特止,仲要有咁耐食咁耐,其实夜妈妈食,真系好眼瞓㗎!要浪漫,真系要付出代价..... 但近排听闻渣甸山开咗间法国餐,睇相又几靓几光猛㖞,又有免费泊车,今晚就同爸妈去试吓!真系开心,未嚟过一间咁光猛嘅法国餐厅,老板娘Haddy带我哋去到尽头𠮶间房,楼底真系高,高到呢..... 喺文化砖墙上仲有一堆放红酒嘅架,另一边就有个小火炉,四围都系雪山嘅画,似足法国家庭式小餐厅咁,环境已经够讨好,张櫈仲要非常好坐... 一坐低已经唔想走!睇睇menu先,5个course $488一位?!3个人,就叫2个set,加一个main dish之后share就啱啱好喇!龙虾汤未饮,闻到已经香到不得了!质感冇平时饮开嘅lobster bisque咁浓,呢个比较稀啲,但味道非常鲜甜,好似食紧好多只龙虾咁样!不过饮落有少少辣...法式洋葱汤比较稀,上面浮住一块面包及少量芝士,嫌唔够cheese嘅,旁边仲有一小碗cheese!洋葱味道非常浓,每小粒洋葱都好熟好软绵,但因为芝士唔系太多,所以唔会盖过咗个汤本身嘅鲜甜味道田螺批平时
平时食焗田螺就食得多,今次变咗做批唔知会点呢?先食碟上面𠮶3粒先,点埋homemade香草忌廉汁,正!切开个批,劲crispy,一切就碎晒,入面塞满田螺,劲开心,钟意食田螺嘅朋友应该会好钟意食!
有3块好薄嘅鸭胸,原来喺法国攞过金奖㗎,食落好似火腿咁样,好浓烈嘅smoke味道不过易入口;当店员上菜时,我仲心谂个沙律兜咁得意嘅?原来系专登焗出嚟㗎,好薄好脆,入面除咗沙律菜外,仲有蓝莓、杏脯肉、松子仁、hazelnut、橄榄、萝卜丝,口感丰富到不得了,够晒有诚意,份量仲非常大,3个人食都完全冇问题!
并唔系普通嘅羊,系来自Sisteron嘅乳羊,当日法国总统奥朗德都系用呢度嘅羊嚟款待英女皇㗎!我唔食羊,但根据爸爸所讲,肉质好腍,睇住佢只系用刀将旧羊肉搬上碟已经散咗一半,可想而知系几咁松化。但由于系乳羊嘅关系,所以唔系太臊,连平时唔食羊嘅妈咪都食到,不过我都系唔敢去试。其他配菜亦都出色,有豆、萝卜、瓜及去皮薯仔等,爸爸近排已经细食咗好多,但佢都食晒成碟菜,犀利!
旁边一堆黄色嘅,我以为系蜜糖芥末子酱添,原来系risotto? 食完都唔记得问添... 黄油春鸡肉厚不过啲骨好细,我都未食过咁细只咁得意嘅鸡翼哈哈,薄薄嘅皮下面差不多系零脂肪,肉嫩而且鸡味香浓;最吸引嘅系竟然系喺鸡皮度食到蜜糖芥末子嘅味道,平时唔食鸡皮㗎,好在有切嚟试吓咋否则走宝喇!而鸡下面嘅配菜同样地都系诚意十足,今次就唔系去皮薯仔喇,而系连皮嘅焗薯,食食吓乜咁似细个成日食𠮶只新薯嘅?𠮶阵妈咪会买一包新薯焗俾我返学食,连皮嘅薯仔的确有另一种风味,哈又俾我揾到童年回忆㖞!仲有少量烟肉,不过烟肉就肥咗啲了
其实都已经饱饱哋,哇呢个份量又咁大嘅?其实4个人都真系食得落啰!切开酥皮,哇块牛柳大到不得了,点少少牛肝菌汁,太惹味喇!我非常欣赏个汁,因为除咗牛肝菌之外,仲俾我揾到羊!肚!菌!哇哈哈,两种最爱嘅菇捞埋一齐做汁,不得了咯!最后都系要同Haddy讲,唔该俾多啲汁我吖,唔够啊...... 不过挂住一路食一路讲,最后个牛柳冻咗,可惜,但可幸佢哋上main dish嘅碟全部都系热㗎,抵赞!同样地,呢个main dish都有薯仔做配菜,不过今次嘅系非常特别,系一小座用薯仔切成一片片再叠高嘅薯仔山,超级可爱啊!中间仲要搽满牛油及芝士,再充斥住浓烈嘅蒜头香味呀,救命呀好邪恶呀但我真系食唔落呀,不过真系好好味,最后都系食晒...... 仲有一小串法国车厘茄,灵舍鲜甜多汁,佢隔离有一串用烟肉包住嘅豆,几有心思,唔系求其放一堆豆出嚟咁样!
当然,甜品系另一个胃。
一向对brownie都冇乜好感,因为觉得佢好甜,不过有爸爸喺度,佢钟意朱古力,食得到嘅!呢件brownie冇相像中咁硬,比较易切开嚟食,入面仲有合桃咁得意嘅?!而且甜度适中,放少少自家制Vanilla雪糕一齐食,又几好食㖞!我都忍唔住食咗几啖
Haddy话呢个系用一种酸酸哋嘅生果(Rhubarb)做成嘅mousse,妈咪话佢喺超市就见得多,食就未食过,咁就梗系一定要试吓喇!mousse系好浅好浅嘅紫色,味道酸酸清新,食饱主菜食返个咁酸嘅甜品其实真系唔错!