等级4
113
2024-08-30 241 浏览
九鼎记粉面世家📍旺角弥敦道575号地舖晚上经过弥敦道被呢间粉面世家招牌吸引住,一个牛头形招牌写住九鼎记,再喺玻璃窥探见到一大煲牛腩牛什,口水差啲流出嚟,就同朋友入咗去,入去问师傅有咩好嘢,师傅介绍有牙就双沙河,即系崩沙腩同牛沙瓜,牛沙瓜听就听得多,终于有机会喺旺角闹市试到,朋友嘅选择困难症比我更严重,睇餐牌五分钟仲未拣到,我提议佢食招牌八宝河,朋友非常乐意但要幼面。牛沙瓜口感特别有啲爽口,需要咀嚼但唔系韧更加唔系硬,系咬得断,值得一试,崩沙腩系牛腩最靓部位,肥瘦均匀有筋膜连住软腍味香。八宝面唔使多介绍,有牛腩、金钱肚、牛筋、鱼皮饺加四种丸,真正一个价钱八种享受。仲有炸云吞即叫即炸,云吞皮系有啲松脆𠮶只脆皮口感,包住猪肉同虾仁鲜得嚟有肉香。炸墨鱼丸炸到金黄表面,弹牙之余仲有墨鱼粒多重口感。粉面汤底唔算好浓,反而突出主材料嘅味道,而且价钱经济实惠,例如双沙河同八宝面各自都系六十多圆,崩沙腩河更系五十几蚊,性价比高。最最最重要个辣椒油超级香,辣度更加系唔讲得笑,一定要试。
更多
九鼎记粉面世家
📍旺角弥敦道575号地舖
炸墨鱼丸炸到金黄表面,弹牙之余仲有墨鱼粒多重口感。
6 浏览
7 浏览