2024-07-04 106 浏览
上网睇到有人推荐呢间喜记嘅避风塘炒蟹 咁啱今日嚟到湾仔就决定同朋友一齐嚟试吓😋🔸招牌避风塘炒辣蟹叫得做舖头嘅招牌菜式,果然冇令人失望🤩个蟹钳超多肉食 而且好弹牙,剪碎左啲蟹壳其实只要搣开就食得 好方便蟹盖上面有蟹膏 简直系邪恶到爆😱加上个汁超惹味☺ 所以一路拆蟹壳一路要啜晒蟹壳上面嘅汁🙈🔸椒盐九肚鱼拼鱿鱼 超钟意食椒盐九肚鱼 基本上叫得都唔会有伏🤓 果然系炸得好松软 而且九肚鱼啲肉同埋啲鱿鱼都好鲜甜🤭🔸豉椒炒蚬蚬肉虽然唔系超大只 但系份量好多 而个汁捞饭食真系一流 唔觉意食咗好多饭🫢🔸潮式蚝仔肉碎粥 潮州蚝仔粥又系另一个我嘅至爱😍 去到潮州舖头都一定系必点既 蚝仔肉真系超鲜🥹 而且个粥啲米粒系粒粒分明 加埋炸蒜同埋葱一齐煲真系冇得弹🔸椒盐特大濑尿虾 系成只前手臂咁长嘅濑尿虾🫨🫨 再加埋椒盐炒真系冇得输 濑尿虾只要够新鲜 点烹调都一样咁好味🥰总括嚟讲呢间喜记食海鲜超出色 食材新鲜得黎加工烹调手法都好出色🥳 绝对推荐中意食海鲜嘅你

🔸招牌避风塘炒辣蟹
叫得做舖头嘅招牌菜式,果然冇令人失望🤩
蟹盖上面有蟹膏 简直系邪恶到爆😱
加上个汁超惹味☺ 所以一路拆蟹壳一路要啜晒蟹壳上面嘅汁🙈