2018-07-07
好朋友新婚新居入伙,趁佢老公出trip ,今晚上黎佢屋企玩😆夜晚佢带我去附近商场食晚饭。佢话依间餐厅系佢同老公既饭堂。有小菜亦有打边炉。朋友知我钟意食香口野,推介试个招牌鸭煲。另外我地再择左几款食物打边炉。-点左单后,职员就拎左「九宫格」酱料俾我地准备打边炉。 餐具都几靓喔-招牌家乡鸭煲 (例)职员会先在铁镬爆香蒜头同香葱, 再将整碟炆好的鸭肉+莞茜加入镬中一起炒。边炒边香气朴鼻,令人涶涎🤩炒了数转,再焗一会儿就可以了。鸭肉非常入味, 肉质松化、酱汁杰身带甜。还有爽口萝卜粒, 果然有水准。-一边食鸭煲,职员亦为我们准备其他打边炉食材。招牌三拼饺 :黄金饺、韮菜饺、黑松露鲜虾饺三款饺都各有特式韭菜味香浓, 猪肉和虾仁弹牙有嚼劲-手打贡丸贡丸结实、咬起来口感较Q弹加左虾及香菇,味道提升-白鳝片 色泽新鲜、食落鲜甜,冇腥味-鸵鸟肉 还是第一次吃鸵鸟肉。很少火锅店有呢朋友说鸵鸟肉系很健康既红肉。低脂、低胆固醇、低热量👍🏻肉质似牛肉,口感鲜嫩,没有腥味、纤维细长、不黏牙亦没有油腻感。-叫了两款蔬菜中和一下饱和感觉油麦菜 & 秋葵两款都很嫩绿新鲜,而且份量都颇多。-桔仔冰 夏日打边炉,来一杯酸甜
招牌家乡鸭煲 (例)
边炒边香气朴鼻,令人涶涎🤩
炒了数转,再焗一会儿就可以了。
鸭肉非常入味, 肉质松化、酱汁杰身带甜。
还有爽口萝卜粒, 果然有水准。
一边食鸭煲,职员亦为我们准备其他打边炉食材。
招牌三拼饺 :黄金饺、韮菜饺、黑松露鲜虾饺
三款饺都各有特式
韭菜味香浓, 猪肉和虾仁弹牙有嚼劲
手打贡丸
贡丸结实、咬起来口感较Q弹
加左虾及香菇,味道提升
白鳝片
色泽新鲜、食落鲜甜,冇腥味
鸵鸟肉
还是第一次吃鸵鸟肉。很少火锅店有呢
朋友说鸵鸟肉系很健康既红肉。
叫了两款蔬菜中和一下饱和感觉
油麦菜 & 秋葵
两款都很嫩绿新鲜,而且份量都颇多。
桔仔冰
夏日打边炉,来一杯酸甜冰凉既桔仔冰,爽呀!
薏米柚子冰
饮品以灯泡💡型既容器盛载,几特别呢
柚子味好淸新,加上健康既粒粒薏米增加口感
餐厅整体食物不错,而且服务很好
难怪深受街坊欢迎。下次再来试一试餐厅既小菜先。