2017-06-17 238 浏览
话过要返转头试串烧,今天约了友人又去再试多次,因为佢地唔多食生野,所以主攻熟食去也~~~七味魔鬼鱼翅、盐烧牛舌、豚肉露笋卷~上次已经试过啦!实在太好味,今次要再encore~~盐烧鸡肾~佢用火鸡肾烧,如果用返普通鸡肾,相信会正统一啲盐烧油甘鱼鲛~烧到皮脆入面鱼肉唔干身鲷鱼奶汤~大埔老店最钟意都有佢份架,当然要介绍比佢地试下啦!绸鱼+奶去煲,鱼之一族必选!什锦天妇罗~食落唔油腻,炸得好透,无油「益」味烟肉蚝卷~第一次试,好特别,烟肉包住生蚝去烧,烟肉的油去到生蚝到,生蚝又不会烧得太干身,另一新食法,有层次烧澳洲和羊架~坐埋三个都钟意食羊,咁就一定要试下,澳洲和羊咬落口唔「鞋」口,有羊味,钟意羊的朋友不可错过烧茄子~其实茄子皮系好味的,不过佢上菜时帮我地起咗层皮,失咗烧的韵味日式味噌煮牛舌~推介,味噌煮超厚切牛舌,好入味,萝卜都吸晒啲汁既味,牛舌都炆得够淋和爽口,好味到四条友连个汁都饮埋,友人仲话送白饭一流~~~呵呵!可以做午午定食吧!?云龙炸~其实系炸面条,炸功好就行了,好似小朋友时食d 崩沙般口感,相信送酒一流(酒牌申请中)特盛蒲烧鳗鱼饭定食~推介呢个系午市定食,有茶碗蛋、前菜、沙律、

盐烧鸡肾~佢用火鸡肾烧,如果用返普通鸡肾,相信会正统一啲

盐烧油甘鱼鲛~烧到皮脆入面鱼肉唔干身

什锦天妇罗~食落唔油腻,炸得好透,无油「益」味

特盛蒲烧鳗鱼饭定食~推介呢个系午市定食,有茶碗蛋、前菜、沙律、味增汤(无影相)再加呢个鳗鱼特盛跟碗白饭,哗咪讲笑,佢系成条鳗鱼上架。

G One Don (海胆云层)~ 呢个系佢地刚刚上了某杂志/某纲站推介的海胆云层,因为我地已经好饱,但又心CC下⋯⋯就叫个细试下,知道要预订才有的,胆粗粗试下问下我地有无口福先?正!有吖~千层海胆杯加拖罗蓉日式醋饭紫菜包!加咗金箔喺表层,而底层就系拖罗同醋饭!超级大满足!面层海胆我包咗紫菜食,好creamy,底层连拖罗用匙羹一啖一啖入口食,问咗佢地海胆来自加拿大同埋韩国,好新鲜~~好开心,下次要挑战个大碗的!😋(记得预订)
串烧篇
味噌汁牛舌