尖沙咀 📌 【 鮨一 】尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓 Happy Fri 🥳 收工想食日本嘢,就來到【 鮨一 】呢間木系裝潢,打造 🎌居酒屋格局,選用日本入口新鮮食材,主打丼飯 、刺身 、日式料理,令人猶如置身 🇯🇵 日本居酒 🍶🏮痛風丼 海量脆卜卜三文魚子、一排排鮮甜順滑海膽、堆滿滿的吞拿魚蓉,還有的就是肉質鮮甜爽彈的赤海蝦。呢個丼真係響噹噹,完全震撼我視覺、味覺,難怪叫「痛風丼」,絕對係痛快嘅享受。🦪 赤崎真蠔真係好少見又長又大兼肥美肉厚嘅生蠔 🦪 蠔肉爽脆,海水味適中,精髓係蠔面放上檸檬柚子啫喱,完全令生蠔鮮味倍加昇華。🥗 鮨一沙律 鮨一沙律將多款魚生切成粒狀,再混入沙律菜,配以微酸嘅醬汁,有口感之餘亦清新開胃喔 🥗🍤 什錦天婦羅 天婦羅炸粉薄脆,炸蝦肉質彈牙,蔬菜有青椒、甜薯、南瓜同茄子。好喜歡呢種天婦羅嘅口感同味道 🥰🐮 味噌煮牛舌牛舌肉質軟稔,牛味濃;蘿蔔清甜入味,配上熱辣辣味噌湯,係最佳暖胃之選。🔅 總括而言我覺得 CP 值好高,以日本新鮮食材做主打,真心,兩個人埋單,人均消費 $400 幾蚊,可以食到生蠔、拖羅、海膽、牛舌,呢間居酒屋 【 鮨一 】
尖沙咀 📌 【 鮨一 】
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓

🏮痛風丼

🦪 赤崎真蠔

🥗 鮨一沙律
🍤 什錦天婦羅

🐮 味噌煮牛舌
🔅 總括而言我覺得 CP 值好高,以日本新鮮食材做主打,真心,兩個人埋單,人均消費 $400 幾蚊,可以食到生蠔、拖羅、海膽、牛舌,呢間居酒屋 【 鮨一 】 ,真係越諗越抵食,我一定會回訪。

⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
餐廳 🇯🇵【 鮨一 】
地點 📍 尖沙咀厚福街 12-12A 號藍馬商業大廈18-20樓
消費 💰 均消 • $480@
⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
2024-08-09
  • 赤崎真蠔
  • 痛風丼
  • 味噌煮牛舌
  • 鮨一沙律
4天前 0 浏览
之前已經食過幾次,今日再同朋友黎到呢到食日本野~香箱蟹(乙隻)蟹肉已經拆開哂,蟹肉蟹黃蟹籽下面仲有蟹膏,非常鮮甜,就咁食已經好好食!軟殼蟹蜜柑沙律有全隻軟殼蟹好香脆,沙律菜好新鮮,加上蜜柑好多汁清甜,食起上黎好清新,減低油膩感。蘭&菊蘭有好多款魚生三文魚、三文魚籽、吞拿魚、油甘魚,切得幾厚身而且好新鮮。菊有海膽、左口魚&拖羅,亦都好肥美新鮮!鹽燒牛舌鹽燒處理牛舌外面呈現微焦,咬落牛舌肉柔軟多汁,好惹味。大蝦天婦羅反卷(六件)卷物外層鋪滿脆粒,白飯入邊又再包住天婦羅蝦,蝦肉爽口彈牙,口感好豐富!鮨一(厚福街)📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓
之前已經食過幾次,今日再同朋友黎到呢到食日本野~

香箱蟹(乙隻)

軟殼蟹蜜柑沙律

蘭&菊
菊有海膽、左口魚&拖羅,亦都好肥美新鮮!

鹽燒牛舌
鹽燒處理牛舌外面呈現微焦,咬落牛舌肉柔軟多汁,好惹味。

大蝦天婦羅反卷(六件)

鮨一(厚福街)
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓
2024-10-14
2024-11-11 0 浏览
同細妹出尖沙咀行街,佢話之前同朋友去過鮨一覺得好食新鮮得嚟最好係親民價,所以就帶我上去食個豐富LUNCH。餐廳係日式居酒屋裝潢,有吧枱、四人座位同埋包廂,整體上座位都算闊落,坐得都好舒服。食物選擇都有好多,刺身、丼飯、燒物、日式料理…等等,日本居酒屋有嘅都可以話食得到,係選擇困難症情況下,我決定交俾細妹話事,我就坐定定等食。我地先嚟一個LUNCH SET 五色刺身定食,定食仲包埋麵豉湯、沙律、茶蒸蛋同埋小吃,我地仲將個飯升級轉為赤醋飯添。刺身方面有赤蝦、三文魚、八爪魚、油金魚、帶子,款款都夠晒新鮮,而且刺身厚切,口感非常豐富。之後就嚟一個佢地嘅招牌之一嘅鮨一千層海膽飯,一層層嘅勁多日本海膽加埋拖羅蓉造成一座塔咁,單睇賣相都已經相當吸睛,入口仲更加要讚不絕口,海膽非常新鮮,味道濃郁得嚟仲好嫩滑,加埋肥美嘅拖羅蓉,再用紫菜包著佢地一齊食,真係勁好味,非常後悔只係叫左一份細嘅嚟食呀!秋刀魚刺身就係店員姐姐推薦俾我地嘅,佢話依家係秋刀魚當造季節,期間限定一定要試。真係冇介紹錯,除左賣相好靚之外,師傅嘅刀功真係一絕,薄切得嚟仲要件件差唔多SIZE。當然味道就更加好,超新鮮得嚟仲要一啲腥味都冇。唔

秋刀魚刺身就係店員姐姐推薦俾我地嘅,佢話依家係秋刀魚當造季節,期間限定一定要試。真係冇介紹錯,除左賣相好靚之外,師傅嘅刀功真係一絕,薄切得嚟仲要件件差唔多SIZE。當然味道就更加好,超新鮮得嚟仲要一啲腥味都冇。唔洗點附設嘅薑蔥醬油都食得到魚香味十足,完全顛覆左我對秋刀魚嘅感覺。

來嚟一份日本安康魚肝,依個「海中肥鵝肝」口感既柔軟又幼滑,完全係有入口即溶感覺,而且仲帶有滿滿油脂香添。

味噌煮牛舌都好好食,佢個味增湯味道適中,厚切嘅牛舌燘得好入味,而質地相當柔軟,一啲都唔靭。
最後就嚟一串自家製嘅免治雞肉串燒,非常嫩滑口感而雞肉質地柔軟,表面微焦,入面都可以保持到JUICY,配埋日本雞蛋醬汁一齊食,令到味覺更加豐富。
2024-11-03
午餐
  • 鮨一千層海膽飯
  • 秋刀魚刺身
2024-11-09 0 浏览
多年前曾到訪過這間人氣高企的日式居酒屋,今晚再訪依然保持人氣,餐廳裝修簡約,充滿日系格局。🥢上錦繡刺身:師傅挑選了時令的八款刺身,有劍魚腩、油甘魚腩、鯛魚、池魚、帶子、赤貝、牡丹蝦及墨魚,每款都新鮮肥美。🫕🍲🐷日本豚肉鍋:豚肉鍋連爐一起上菜,邊滾邊吃可保持熱度,鍋內材料豐富,除了主角豚肉外,還有福袋、豆腐、冬菇、金菇、大葱,大白菜及春菊等,包羅萬有。鮨一 (厚福街)厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓

鮨一 (厚福街)
厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓

2024-11-06 352 浏览
呢一間位於尖沙嘴厚福街嘅日式餐廳之前食過幾高質🌟,所以今日夜晚就決定再嚟食啦🥳香箱蟹(乙隻) $168首先蟹肉好新鮮同好有鮮味,而且底下仲有好多蟹膏超級滿足😎蘭 $158呢個刺身丼飯有三文魚😍、三文魚籽、吞拿魚、油甘魚,每一件都好厚切😝菊 $158而呢個刺身丼飯有海膽💯、左口魚、拖羅,魚油十足好肥美😌軟殼蟹蜜柑沙律 $88沙律醬汁清新,配上香脆嘅軟殼蟹好正👏和牛粒串 $58牛肉味道十足香濃😋豚肉露荀串 $42豚肉好香口,配上露荀都好夾😙鹽燒牛舌 $42牛舌口感夠晒爽😌煙肉荔枝卷 $28呢個配搭好特別,估唔到又好夾😛

香箱蟹(乙隻) $168
首先蟹肉好新鮮同好有鮮味,而且底下仲有好多蟹膏超級滿足😎

蘭 $158

菊 $158
而呢個刺身丼飯有海膽💯、左口魚、拖羅,魚油十足好肥美😌

軟殼蟹蜜柑沙律 $88
沙律醬汁清新,配上香脆嘅軟殼蟹好正👏

和牛粒串 $58
牛肉味道十足香濃😋

豚肉露荀串 $42
豚肉好香口,配上露荀都好夾😙

鹽燒牛舌 $42
牛舌口感夠晒爽😌

煙肉荔枝卷 $28
呢個配搭好特別,估唔到又好夾😛
2024-11-02 324 浏览
同朋友慶祝生日,揀咗朋友推薦嘅鮨一食晚餐。➖時令秋刀魚刺身食得出超級新鮮,完全冇腥味,師傅片完仲要砌返花嘅形狀,好有心機➖時令白子刺身食白紙刺身真係好驚震好生嘅內臟味,但師傅個酸汁調得好好,食落好清爽➖香箱蟹師傅拆晒肉拆晒啲膏擺晒喺個鞋櫃度,一夾起成注咁食真係好有滿足感!同埋個蟹肉好甜,蟹膏好香➖三文魚子海膽卷呢個超級大堆頭!海膽又勁香,完全勁抵食➖大蝦卷個大蝦卷炸得好脆,做卷物食落好香口➖雜錦天婦羅同串燒估唔到除咗刺身之外,天婦羅從串燒都做得唔錯,所有嘢都係水準以上,非常值得回訪 。
同朋友慶祝生日,揀咗朋友推薦嘅鮨一食晚餐。

➖時令秋刀魚刺身

➖時令白子刺身

➖香箱蟹

➖三文魚子海膽卷
呢個超級大堆頭!海膽又勁香,完全勁抵食

➖大蝦卷
個大蝦卷炸得好脆,做卷物食落好香口

➖雜錦天婦羅同串燒

2024-11-02 231 浏览
這家日本料理餐廳讓人驚喜,天婦羅外脆內嫩,吉列豬扒烏冬,鬆脆,滋味無窮。牛油果軟殼蟹卷鮮香可口,而鵝肝taco 口感豐富。牛舌多汁,燒烤味十足,串燒雞肉更是軟嫩入味,讓人每一口都回味無窮。服務親切,環境雅致,值得一試!

牛油果軟殼蟹卷鮮香可口,而鵝肝taco 口感豐富。

服務親切,環境雅致,值得一試!
鮨一之前食過覺得好食又新鮮,呢日約齊朋友再訪,多啲人可以點多啲菜式食。🩵白子刺身 $168白子本身冇味,伴上酸甜醬汁,淡淡清香,口感奶滑。🩵秋刀魚刺身 $168秋天係食秋刀魚的季節,秋刀魚有獨特甘甜的魚油芳香,豐腴肥美的鮮嫩魚鮮,被日本人視為「秋の味覺」的代表之一。🩵香箱蟹(乙隻)$168當造推薦,拆肉拆殼,蟹黃蟹籽蟹膏放滿蟹蓋,鮮甜到不得了,真係唔使沾伴碟醬汁。🩵火山卷-日本海膽(六件)$248必點必點,海膽同三文魚籽好新鮮,鮮甜味美。🩵大蝦天婦羅反卷(6件)$128天婦羅碎裹滿外層,鬆軟白飯入邊又再包住天婦羅蝦,多種口感,好食。🩵辣酒煮廣島蠔 $88認為可以encore的煮蠔,好多粒肥美飽滿嘅廣島蠔,辣酒同白蘿蔔煮到入晒味,好值得一試。🩵免治雞肉(自家製) $38🩵鹽燒白鱔 $72🩵日本蕃薯拼南瓜天婦羅 $65🩵和牛粒串 $58🩵鹽燒牛舌 $42🩵煙肉荔枝卷 $28除咗刺身、煮物、卷物,呢度啲串燒同炸物都出色,送酒一流。餐廳好有日本居酒屋嘅氛圍,有壽司吧枱同埋私人房間,餐品唔錯,種類非常豐富,新鮮有驚喜,會再來。

🩵白子刺身 $168
白子本身冇味,伴上酸甜醬汁,淡淡清香,口感奶滑。

🩵秋刀魚刺身 $168

🩵香箱蟹(乙隻)$168

🩵火山卷-日本海膽(六件)$248
必點必點,海膽同三文魚籽好新鮮,鮮甜味美。

🩵大蝦天婦羅反卷(6件)$128

🩵辣酒煮廣島蠔 $88

🩵免治雞肉(自家製) $38
🩵鹽燒白鱔 $72
🩵日本蕃薯拼南瓜天婦羅 $65
🩵和牛粒串 $58
🩵鹽燒牛舌 $42
🩵煙肉荔枝卷 $28
除咗刺身、煮物、卷物,呢度啲串燒同炸物都出色,送酒一流。

2024-10-23
2024-10-31 189 浏览
呢晚又來厚福街搵食!來到試日本菜,日本居酒屋裝修,坐bar枱望住師傅煮好有feel!.食日本菜緊係要食刺身!上錦繡刺身拼盤八款刺身,款款肥美新鮮太開心🥳超大隻甜蝦,帶子和三文魚都好厚身😍.沙律🥗配上軟殼蟹和蜜柑,鮮味脆口,口味清甜食落好fresh,出色的前菜👍🏻.天婦羅滿有驚喜,炸得金黃香脆,天婦羅蝦相當厚肉👍🏻 味噌煮牛舌好喜歡湯底濃厚,牛舌份量十足,食落厚肉淋身有咬口,讚👍🏻.鰻魚炒飯,又係食到停唔到,飯粒粒分明,滿滿濃郁鰻魚味道,大大碟兩個人都食唔晒!.最後嘆一杯自家製梅酒🥃口味濃厚又唔會太甜,勁夾海鮮!

最後嘆一杯自家製梅酒🥃口味濃厚又唔會太甜,勁夾海鮮!
2024-10-29 158 浏览
想選擇質素有保證價錢親民嘅日本菜,呢間絕對有保證。✨蘭·刺身丼 / 菊·刺身丼前者有海膽、炙燒左口魚邊、吞拿魚腩蓉同三文魚籽,再以金萡點綴,賣相高貴精緻;後者有蜜甘鯛、三文魚腩、油甘魚同海膽。兩者底部都有加左赤醋嘅壽司飯,比一般壽司飯帶有柔和嘅酸度同酒香,味道更具層次感,而且更能襯托出油脂豐富嘅刺身,喜歡🙆🏻‍♀️✨白子刺身口感非常綿滑,好creamy,幾乎入口即溶,配上醬油一齊食好好味。✨火山卷 係滿滿嘅海膽,超級澎湃🤩🤩口感細膩,鮮味甘甜,一啲都唔腥!再加上爽脆三文魚籽,好滿足☺️✨香箱蟹 蟹肉非常鮮甜,而重點係大量嘅蟹籽同蟹膏😍✨秋刀魚刺身刺身雕成葉嘅形狀,賣相好靚,師傅刀工了得。魚肉好鮮甜,油香十足。✨特盛鰻魚超級肥美!蒲燒醬汁甜度剛好,再加上微微焦香,高質🙆🏻‍♀️✨味噌煮牛舌牛舌同蘿蔔用味噌煮得好腍好入味!食完之後暖笠笠。✨三文魚海膽炒飯以三文魚粒炒飯再加上海膽,飯粒分明。
想選擇質素有保證價錢親民嘅日本菜,呢間絕對有保證。

✨蘭·刺身丼 / 菊·刺身

✨白子刺身

✨火山卷

✨香箱蟹
蟹肉非常鮮甜,而重點係大量嘅蟹籽同蟹膏😍

✨秋刀魚刺身

✨特盛鰻魚
超級肥美!蒲燒醬汁甜度剛好,再加上微微焦香,高質🙆🏻‍♀️

✨味噌煮牛舌
牛舌同蘿蔔用味噌煮得好腍好入味!食完之後暖笠笠。

✨三文魚海膽炒飯
以三文魚粒炒飯再加上海膽,飯粒分明。

2024-10-08
2024-10-28 221 浏览
尖沙咀厚福街好多嘢食,呢間鮨一有吧枱可以睇住師傅預備食材,仲有其他日式美食🥢刺身拼盤三文魚、北寄貝、八爪魚、帆立貝、牡丹蝦,好新鮮超正 🍲冬日限定火鍋🥢要咗壽喜燒汁,甜甜哋,成鍋都係野菜,有福袋、娃娃菜、菇、皇帝菜、金菇菜等,索晒壽喜燒汁,好健康🐮肉可以揀A4和牛鍋 或 日本豚肉鍋,一樣200g,我就要咗前者,肉質肥瘦均勻,本身肉質都好滑溜,沾上蛋汁更細嫩🚩鮨一 (厚福街) (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓

🥢刺身拼盤
三文魚、北寄貝、八爪魚、帆立貝、牡丹蝦,好新鮮超正

🍲冬日限定火鍋

🚩鮨一 (厚福街) (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓
2024-10-27 204 浏览
表弟的朋友介紹了這家餐廳,我特地來為他慶祝生日。據說這裡的招牌菜是海膽魚生飯,擺盤相當漂亮,但可惜海膽不夠新鮮,入口時帶有一陣腥味。相比之下,刺身的鮮度還不錯, 吞拿魚和帶子鮮味十足。可是油甘魚的筋膜未有處理得乾淨, 魚生有渣,相當沒趣。我們點了一些卷物,發現這家餐廳的壽司飯都是醃製過的。以鵝肝手捲為例,鵝肝本身煎得不夠香脆,再加上這種有味的飯,簡直掩蓋了鵝肝僅存的香氣,吃起來更加油膩。小孩喜歡熟食,點了吉列豬扒烏冬,但豬扒炸得過火,柴了! 其他菜式便是中規中矩。餐廳位於厚福街,雖然地方狹小,但用餐的空間尚算舒適。值得讚揚的是服務員,一個人招待六張枱,看見他十分忙碌,當然沒有熱情的招待,但他極有禮貌和耐心。 總結,食品的質素是非常一般,以這個價格來看性價比不高,我會考慮嘗試其他餐廳擺了。

2024-10-26
庆祝纪念
生日
2024-10-26 211 浏览
黎到尖沙咀最出名食街揾食今次去樓上舖!-海膽山+呑拿魚蓉飯底 唔好同我爭 🥹見網上有comment話海膽唔新鮮 好彩我食又幾正路 無腥臭仲幾鮮甜😙未食就記得影 // #相機有得食先⚡️
黎到尖沙咀最出名食街揾食
今次去樓上舖!
海膽山+呑拿魚蓉飯底 唔好同我爭 🥹
見網上有comment話海膽唔新鮮
好彩我食又幾正路
無腥臭仲幾鮮甜😙

未食就記得影 // #相機有得食先⚡️
2022-04-11
朋友生日想食日本菜,我就第一時間揀咗呢間好出色,價錢又親民「鮨一」慶祝💖。千層海膽飯好吸睛,上面有金箔😍,鵝肝手卷、蟹肉蟹膏手卷、刺身和其他料理都超正。💛鮨一千層海膽飯:落咗勁多日本海膽,成座塔咁高,味道濃郁,口感嫩滑,拖羅好肥美,勁好食,可以用紫菜包著佢地,$248 抵到無得彈。🦤鵝肝手卷:有3塊厚厚又肥美嘅鵝肝先$78😆😆🦀蟹肉蟹膏手卷:蟹膏濃郁🥰,$48 超抵🐟秋刀魚刺身:賣相好靚,超新鮮💖,$169 對得著價錢🍤什錦天婦羅:有3飯新鮮大蝦和4款蔬菜,$98 值得叫👅味噌煮牛舌:$68,裡面有10幾舊牛舌!❄️喬麥冷麵:$55 好實惠,好清涼🥰環境都唔錯

鮨一千層海膽飯

🐟秋刀魚刺身:賣相好靚,超新鮮💖,$169 對得著價錢

秋刀魚刺身

🍤什錦天婦羅:有3飯新鮮大蝦和4款蔬菜,$98 值得叫

什錦天婦羅

👅味噌煮牛舌:$68,裡面有10幾舊牛舌!
味噌煮牛舌

什錦天婦羅
味噌煮牛舌
喬麥冷麵
2024-10-23 362 浏览
十一假期同朋友去尖沙咀行街,記得厚福街藍馬有幾間Cafe同埋餐廳,就揀咗鮨一試吓。「梅」、「蘭」刺身杯 $158 each今次試咗「梅」同埋「蘭」兩款刺身杯,感覺都好澎湃!梅以蝦同蟹做主題,蟹肉、蟹鉗、赤蝦上面加上魚子醬同蟹籽做點綴,蘭就用吞拿魚蓉撈埋蝦肉、三文魚籽做底,上面加上白身魚,仲有加咗金箔嘅海膽!成件事真係好奢侈🤣🤣🤣我最欣賞係佢個醋飯,唔係一般普通壽司白飯,而係已經加咗醬油嘅醋飯,個味道調校得幾好。白子刺身 $148日本鮟鱇魚肝 $84人生第一次食白子刺身同鮟鱇魚肝,本身都驚會好腥,但係食落覺得幾清爽彈牙,完全冇想像中以為會好滑潺潺嘅感覺,我諗我下次都會再試~鹽燒雞中翼(四隻) $52辣酒煮廣島蠔 $88食咗咁多刺身,同朋友都叫咗啲熟食暖一暖個胃,鹽燒雞翼燒得比較乾身脆口,幾啱我口味,辣酒煮廣島蠔比我想像中辣少少,個甜味同辣係平衡到,個蠔都幾大隻,索咗啲湯汁好入味,最欣賞係佢個蘿蔔真係炆得好腍🍲🍲🍲

「梅」、「蘭」刺身杯 $158 each

白子刺身 $148