2016-02-27
几年前听过同事介绍大埔有名肠粉特色煲仔饭,到今时今日终有机会去试吓。九龙人长大嘅我 到达大埔墟站跟著地图穿过公园好快就到达六点半到达市中心见朋友仲未到 于是到附近笃串鱼蛋转个弯 原来已经有长长的人龙排除中等到七点三 食煲仔饭嘅可以先落单我地点了 谂住同公司三文治一样乜都有嘅公司煲仔饭 同埋 咸蛋肉饼煲仔饭职员会提提你 最快八点半先有得食个饭等到七点九 终于入得一行四人 马上点了 三碗粥 炸两 牛肉肠 叉烧肠 斋肠 炸云吞 炸墨鱼 白灼墨鱼 鹅肠 艇仔粥 - 认真好味 口感绵绵的 食到底都唔会水炸两 - 朋友话夜晚嘅炸两唔新鲜无咁脆 又系㖞斋肠 - 即叫即整 皮薄 滑溜 米香十足 只要配豉油 已经够晒味 牛肉肠 - 碎牛够滑 连即拉肠粉根本无得输叉烧肠 - 直头好食到想叫多碟炸云吞 - 够虾肉 又弹牙 如果可以点茶楼嘅酸甜酱就perfect!!炸墨鱼 - 普通白灼墨鱼 白灼鹅肠 - 精髓喺辣椒豉油度 墨鱼柔软度刚刚好 配以酱汁一齐食 真系鲜到不得了最后 等到八点九 我地期待以久嘅煲仔饭终于出场一打开公司煲仔饭........ 原来唔系我地幻想嘅野但都好好味 腊肠润肠腊肉嘅香味渗晒落煲饭
九龙人长大嘅我 到达大埔墟站
最后 等到八点九 我地期待以久嘅煲仔饭终于出场
一打开公司煲仔饭........ 原来唔系我地幻想嘅野
但都好好味 腊肠润肠腊肉嘅香味渗晒落煲饭度
好食到要清底
咸蛋肉饼煲仔饭 - ..........非常普通 普通到无咸蛋味 究竟果只系咩蛋?下次食返凤爪排骨稳阵
职员态度方面 - 无乜笑容 想职员加加水 转头大大力掉四杯水落台... 俾佢吓一吓
总括嚟讲 系唔错嘅 下次会再去 试下其他菜!