2024-09-04 893 浏览
今日同男朋友去荃湾上堂,上堂前拿拿临去食个快lunch,行过见到呢间主打食面嘅餐厅就谂住入去试吓。间餐厅望落啲装修好新净,睇嚟应该开业无耐,我哋𠮶日大概12点几入去,个场大概坐满一半人,点知我哋一叫完嘢食无耐,我哋坐嘅四人枱都要搭枱,全场爆满😂餐厅主要就系有面食同埋唔同嘅小食,面就有一啲酸辣汤、蕃茄汤同埋沙茶面等等。见佢招牌主打沙茶面,我同男朋友就分别叫咗个酱卤大肠沙茶面同埋肥牛沙茶面试试,而面底我哋就喺几款面入边拣咗台湾面😋两个面嚟都算几大碗,而且卖相都唔错。先试个汤底,虽然唔系好杰,但就好香浓沙茶味,啲𩠌嘅分量亦算多,大肠好咬口几爽,有啲脂肪但又唔会好肥腻,男朋友嘅肥牛我试咗一旧都唔错,唔会煮得太老,而个台湾面底都算唔错,烟靭有咬口同索汤👍🏻我哋除咗叫面之外,都另外叫多咗两个小食,盐酥鸡同埋崩沙腩,而崩沙腩作为Menu入边最贵嘅小食,果然冇令我哋失望,横膈膜位置,软腍味香,肥瘦啱啱好,而且牛味够浓又香😋至于个盐酥鸡就好有惊喜,份量多之余炸得亦好金黄,睇得岀系啱啱炸起,仲锁住到啲汁,同时又唔会油淋淋👍🏻 整体嚟讲依间面馆嘅性价比都好高,可以再战😉