2016-08-05
我们是青衣居民,其实老实讲佢地刚刚开业系真系okay好食,但系真系睇住佢哋越做越差!寻日见到佢地咁既menu手法真系气愤,唔系因为佢蛊惑的金额系多少,区区只系几蚊,但就系咁既几蚊你哋都要咁做到咁就真系睇唔过眼!!为咗证明我真系有光顾先附上收据。事源系我哋中午揾饭食,见到佢地有lunch menu,好喇,闲日做lunch menu大家好自然都以为会有优惠,但系留心睇会发现原来lunch menu居然可以贵过散嗌既!唔好同我讲 “咩呀,边个话 lunch menu一定要平过平时架?” 唔好同我嚟呢套,除非你系初一大时大节要收贵啲我明,但系呢个系闲日,咁做绝对系有欺骗成分!好啦,点蛊惑法呢?大家可以睇睇一下两张相“其实小心啲睇就会发现佢地所谓lunch menu 系全部 mark-up $2 既! 为咗方便大家我都圈咗几个出黎。佢地咁做包装成既优惠好似平咗饮品俾你,但系基本上系先加后减!因为你俾贵咗$2 “先可以” 用$10饮到佢地$20以下既饮品!大哥呀,咁你哋都无须要先加$2系食物到呀嘛?!老实啲既做法唔可以维持原价,但系可以用$12饮到$20以下既饮品咩?!重点系佢地点呢个lunch
为咗证明我真系有光顾先附上收据。 事源系我哋中午揾饭食,见到佢地有lunch menu,好喇,闲日做lunch menu大家好自然都以为会有优惠,但系留心睇会发现原来lunch menu居然可以贵过散嗌既!唔好同我讲 “咩呀,边个话 lunch menu一定要平过平时架?” 唔好同我嚟呢套,除非你系初一大时大节要收贵啲我明,但系呢个系闲日,咁做绝对系有欺骗成分!
好啦,点蛊惑法呢?大家可以睇睇一下两张相“ 其实小心啲睇就会发现佢地所谓lunch menu 系全部 mark-up $2 既! 为咗方便大家我都圈咗几个出黎。佢地咁做包装成既优惠好似平咗饮品俾你,但系基本上系先加后减!因为你俾贵咗$2 “先可以” 用$10饮到佢地$20以下既饮品!
重点系佢地点呢个lunch menu 既点菜手续系用另一张点菜纸既!即系话如果你用咗张 “lunch menu 点菜纸” 而唔加餐饮的话,你就会中伏而俾贵咗钱!呢点真系点都讲唔上合理喇!
我当时都有问佢地员工,佢地话如果人客发现的话都会收番原价。呢个真系夸张,如果客人无发现的话咪即系过骨?!
我好失望宜家呢个经济环境都仲要做呢啲小伎俩嚟赚多𠮶一个几毫,为咗𠮶少少钱输商誉值得吗?
最后想提,我老婆食咗佢哋碗 "卤肉蛋饭" 一路肚疴系咁泻,大家光顾前都真系最好谂过先,仲要打醒十二分精神面中伏!