2019-01-25
昨晚一家人去锦绣花园探姑姐兼提早食团年饭 (下星期去泰国过一个热辣辣嘅新年), 姑姐带左我地黎新明苑dinner. 去到门口见装修几特别, 外表古色古香. 入到去一楼客满, 要上二楼, 地方算几大. 睇下menu有好多选择, 见有海鲜火锅套餐但姑姐话团年叫小菜适合D, 这里有好野介绍比我地试.第一味先上烧鹅, 好大只, 好香, 食落好有鹅味. 无介绍错!之后上义烧, 有跟要求比半肥瘦我地, 肥瘦一间间, 食落弹牙.跟住黎左个特别𩠌, 叫焦糖金砖咖啡骨, 个金砖(炸豆腐)外脆内软, 个骨甜甜地带点咖啡味, 几得意㖞.再黎系羊腩煲, 见好多枱都有叫, 足料炮制, 有支竹, 冬茹, 笋, 马蹄….,主角当然系羊, 够淋够入味, 带点苏. 跟住又黎个唔知咩𩠌, 姑姐话叫秋葵七味磨菇猪爽肉, 几香口. (佢话仲有好多特别𩠌菜, 话一次试唔晒)最后叫埋个巨型梳乎厘做甜品, 大满足~ 我地8个人食到饱饱又烧鹅又羊腩煲先$1400有找样样𩠌都好食, 我住原朗过黎好近, 过完年会再黎encore.
睇下menu有好多选择, 见有海鲜 火锅套餐但姑姐话团年叫小菜适合D, 这里有好野介绍比我地试.
最后叫埋个巨型梳乎厘做 甜品, 大满足~
我地8个人食到饱饱又烧鹅又羊腩煲先$1400有找