2020-05-18
正嘅中菜真系寥寥可数,但留家厨房绝对可以归类为好正嘅中菜!今次帮衬系平日晚市,我提早三日订位,都唔算难订座。其实就咁睇餐牌我绝对唔会点呢一道菜,四个字我都识读,但拼埋一齐完全唔明发生紧咩事,但呢一道菜试过之后真系会「哗」一声。佢外层嘅口感系酥脆嘅,内层反而系绵滑嘅,味道咸咸地,我地讲笑咁讲有啲似玉子豆腐,但佢又绵过玉子豆腐,整体黎讲非常特别!烟熏鸡鸡肉嫩滑,带有淡淡嘅熏味,归纳出黎个感觉其实系熏豉油鸡嘅感觉,都值得一试。呢个九肚鱼好有惊喜!平时嘅椒盐九肚鱼都系炸粉劲厚,但呢个完全相反。而且佢入面嘅九肚鱼系Juicy到有汁,我哋一度怀疑入面个条真系九肚鱼😂?不过不失,纯粹想食菜。叉烧控表示留家嘅叉烧有九十分!半肥瘦叉烧已经😍😍😍,甜度同火候都刚刚好,唯一缺点系我觉得一碟唔够我哋四个人止瘾,想食多一碟😂
今次帮衬系平日晚市,我提早三日订位,都唔算难订座。
不过不失,纯粹想食菜。