2024-02-03 1131 浏览
今次攞起碗筷嘅目标,系深入探索一间传统嘅上海菜馆。首先入口嘅酸辣汤,满满嘅料同埋啱啱好嘅酸辣比例,搅拌出一股过瘾味道,饮一啖滋味即刻喺口腔爆发啊!啲虾仁捞起嚟,咬落去系脆口嘅,豆腐又滑溜溜嘅,整体食感得嚟又唔会太稠浊,啱晒来热天炒作降降火。接住有份脆皮素鹅舌头都要赞「正」!腐皮外层够韧劲,蔬菜内馅食完后心思思嘅,啱晒追求健康嘅班友。换转红油抄手,啱啱好嘅蒜香味拎起个气氛,抄手皮嘅弹性又唔错,啲馅料嘅猪肉够香够润,但个人觉得,如果酱汁再浓郁啲就完美啦!当然,唔可以错过嘅经典四川担担面嚟闭幕。面条挂汁力度好,喺浓浓嘅花生味汤汁中浸泡,每条面条都是香味四溢,咁鲜美嘅滋味,食落只系一个字—正!整体嚟讲,食物味道系实在嘅好,质素稳健,再加上满满嘅地道氛围,真系至抵享受!下次有机会,一定拎埋班友再嚟大快朵颐一番!🥟🍜🍲