2023-03-04 266 浏览
座银- 一间在日本本土亦十分出名嘅鸡白汤拉面名店,以前在大阪旅游时亦曾到访当地嘅分店品尝过。今次是第一次于香港分店品尝,亦十分期待。 尤于之前食过佢哋嘅鸡白汤拉面,所以今次决定试吓佢哋嘅鸡白汤沾面。🐔 当沾面一到嘅时候,首先试吓佢哋个汤,味道不错,但比味道比日本店嘅味道淡一点。饮落去系西式浓汤嘅感觉,每一口都有浓厚嘅鸡味。面貭食落有弹性,食落有小麦粉嘅香味,亦系冻嘅,符合日式沾面嘅要求。但汤嘅温度不够高,所以出嚟嘅感觉差啲。🤤🤤 而配料方面有相信应该系慢煮一块鸡肉叉烧同埋一块猪肉叉烧,味道不错,但鸡肉叉烧比较干。而招牌配料「炸牛蒡」则只有三片,比较失望。 总括而言,好食,但价钱比较贵。偶一为之可以,但不会系首选。如果可以嘅话都系去日本食比较正。 推荐指数👍🏻:4/5分。

推荐指数👍🏻:4/5分。

鸡白汤沾面
2023-02-24