2022-05-06
有位朋友喺湾仔番工,前排佢去咗湾仔酒吧街同良朋知己放松一下,咁啱又揾到间吾错嘅平价西餐,介绍咗我去试吓。记起自己都好耐冇去酒吧街🍻由湾仔骆克道行一阵就到咗百胜吧,英文叫Pizza Bar,中文叫百胜吧,又几得意😆以西餐黎讲呢度嘅价钱真系抵食,有啲菜式一百蚊都吾洗,食物都多元化,有pizza、意粉、各项小食、前菜等等,吾饮酒嘅人都可以拣各款无酒精饮品。老公叫咗杯Pussy Foot,我自己就叫咗杯Fruit Punch,两杯甜度都ok,Pussy Foot由橙汁🍊、菠萝汁制成🍍味道香甜。老公叫咗个酥皮焗海龙皇汤,好耐冇饮酥皮汤喇,酥皮本身都系几漏嘅一样食物,餐厅有提供戈阵又会想食😛酥皮好松脆,吾会话好油腻,沾埋啲汤食就又系另一种味道。叫得海龙皇汤果然好多海鲜喺入面,虾肉、鱿鱼等等,都几新鲜。自己就叫咗个厨师忌廉汤,可以拣配粟米/ 鸡肉/ 火腿/ 磨菇,拣咗配鸡肉,忌廉味都算ok,鸡肉粒份量又几多。第1份主菜系纽约切牛扒,质感有别于西冷同肉眼,偏向实在,牛肉味好香浓,可以拣配饭/ 意粉/ 薯菜,呢样野好港式😂百几蚊一份牛扒黎讲几抵食。餐厅叫得Pizza Bar就一定要试吓佢嘅pizza啦,
酥皮焗海龙皇汤
厨师忌廉汤