2020-08-27
❀ 汴京茶寮 #中环 ❀❗️放慢脚步叹一口茶 中环一系恬静茶屋❗️——————————————————休闲嘅下午嚟到呢间澳门过江龙嘅茶屋,茶屋环境宽敞,布置日系,仲有个超大嘅榻榻米,而且仲系working friendly✨依家香港越来越多Cafe,传统嘅茶道开始慢慢被遗忘,但呢一间依然坚持为顾客带来传统手冲茶🍵另外亦有一啲日式茶渍饭、饭团、荞麦面、和果子等等。.午市时间有几款唔同嘅套餐选择,包括茶渍饭、定食、饭团、冷面套餐($98-108)🍙。另外三点后亦有下午茶优惠,除咗和果子以外嘅甜品包括铜锣烧、茶冻、麻薯、芝士蛋糕,购买手冲茶可以优惠价加配🍡。而且大部份食物都拎走,你可以喺网上外卖平台嗌外卖。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 冰砖冷面套餐$228最出名莫过于呢个冰砖冷面,多次繁复嘅工序先可以整到咁晶凝通透嘅冰砖🧊。大大嚿冰砖浸住爽口嘅荞麦面,整咗荞麦面保持清凉,配上明太子、自家制嘅梅酒豉油,简单美味💕。另外套餐仲配有一旧小红豆糕、桂花茶冻、同特浓水月冰煎茶。推荐一尝佢哋嘅茶冻,同一般一咬就散嘅果冻非常唔同,反而系有少少烟韧,口感好有趣🌸咀嚼之下桂花味会更加出,非常清甜。至于特浓水月冰煎茶虽然唔系即
❗️放慢脚步叹一口茶 中环一系恬静茶屋❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 冰砖冷面套餐$228
另外套餐仲配有一旧小红豆糕、桂花茶冻、同特浓水月冰煎茶。
至于特浓水月冰煎茶虽然唔系即时冲制,但都系佢哋每日新鲜预备嘅冷泡茶,不过味道对我来讲就有少少涩。
留意佢哋平日系2:30后先供应,星期六日就全日供应。
味道: 3.8/5 性价比: 3.5/5
☞ 茶渍饭Set A套餐 $98
挑选左最平嘅茶渍饭套餐,包一碗饭同手冲茶🍵。
汤底会间中有所转换,当日系高菜白鱼,清清咸咸咁,再带有少少薰香嘅味道,未算非常惊艳,但有种日式温暖清淡嘅感觉☺️。
套餐跟一杯是日手冲茶,当日系白牡丹,可以无限添水,喺呢个环境叹一杯清幽嘅茶都几唔错。
味道: 3.5/5 性价比: 3.5/5
☞ 迷你和果子-柿子🍊$38/2
佢哋亦有少少甜品,最吸引我绝对系呢啲迷你得意可爱嘅和果子。
唔同款式系唔同嘅味道,今次呢个柿子系红豆蓉。
外皮比我想像中黏口,内里嘅红豆蓉正正常常,味道算不上最出色,但绝对系一种值得一试嘅特色精致日式甜点😆。
味道: 3.5/5 性价比: 3.5/5
整体来讲呢间茶馆嘅食物就唔算非常惊艳,但我觉得系成个环境感觉吸引,有一种远离繁嚣重拾恬静嘅感觉🥰适合chur完之后放下心情休息一番,当然亦都啱晒打卡啦。