2023-01-31 101 浏览
位于铜锣湾嘅日本烧肉餐厅,听店员讲本身系做高级日本单点烧肉,虽然而家亲民啲做咗放题认识,但系佢肉类嘅质素一啲都冇低到,性价比非常之高!讲下佢地主打嘅牛肉先!有安格斯封门柳、安格斯肩胛脊肉、安格斯翼板肉、美国牛仔骨、寿喜烧汁封门柳等等。个人几钟意佢嘅香葱薄牛舌同秘制牛肋条,牛舌虽然薄身,但烧完之后有入口即溶嘅感觉。牛肋条唔会食到有筋,好有咬口。其他肉类方面,日本豚五花肉、豚肩肉、美国极黑猪颈肉、豚肉眼、鸡腿肉等等,亦都有鸡皮、鸡肾串同羊腩排,除咗牛肉之外,猪肉鸡肉同羊肉都有得食,好少放题嘅会做到咁多种选择。个人最推介鸡皮同鸡肾串,平时出去居酒屋要食一串都几十蚊,而且仲可以根据返自己平时钟意嘅生熟程度去烧!除咗高质嘅肉类之外,呢度嘅小食沙律都好出色,一啲都唔马虎。海苔薯条会令人一啖接一啖咁食,唔会过咸。唐扬鸡软骨同唐扬炸一口豆腐比较香口嘅小食,唔会好油腻,份量适中。枝豆可以帮助解腻,味道适中。玉子烧偏甜,中和返烧肉嘅饱滞感。