餐厅: 百樂潮州酒家
资讯:

2009-02-15 74 浏览
其实今日系我第二次o黎, 今次同屋企人o黎, 叫o左多o的野(饱到痺)。本来想叫咸柠檬鸭汤, 不过经理都系话无供应, 有o的失望, 虽知道此汤乃潮菜o既特色喔。以下系今次所点o既𩠌:杏汁白肺汤 - 汤呈漂亮o既奶白色, 杏汁味道香浓, 猪肺同埋猪肚等都落足料, 因为第一轮未能全部喝完, 侍应细心地以小炉热住, 唔错o既印象; 我觉得此汤乃系食潮菜时胡椒猪肚汤及咸柠檬鸭汤以外o既另一佳选。卤水鹅片, 鹅掌亦 - 食潮菜通常都会点卤水食物, 百乐o既卤水做得唔错, 有香浓o既花椒八角等香料o既香味, 吃罢亦不觉口渴。蚝仔粥 - 一碗都装到3至4碗, 蚝仔算系足料, 汤底味道亦唔错。盐水脆炸豆腐 - 本人极力推介, 外皮脆而松化, 内里柔软; 不过今日似乎有o的失准, 同上次食明显豆腐较为杰身, 欠o左上次清爽o既感觉, o系品质控制上要加倍努力啊。香酥鸭片 - 有o的似食炸猪手, 唔系太特别, 可以唔叫。其实此店比起好多其他潮州菜馆o既另一特色系可以叫小碟o既份量(比例牌还要细), 咁少人或者想试多几款就方便得多。顺带一提, 上次点o左蚝烙, 不过个人觉得没有好o既蚝烙脆中烟韧o既质感,

以下系今次所点o既𩠌:

香酥鸭片 - 有o的似食炸猪手, 唔系太特别, 可以唔叫。

顺带一提, 上次点o左蚝烙, 不过个人觉得没有好o既蚝烙脆中烟韧o既质感, 可能系薯粉o既份量唔对(一或无落?)o既关系? 其实一o的大路o既潮菜都系要控制品质同风味好o的啊...
卤水鹅片, 鹅掌亦
盐水脆炸豆腐