青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
个场都几爆,开头都要等一阵先入到去~ 比较少泰式餐厅🇹🇭🍴会行波希米亚既悠闲装修风格,光线柔和,有几多绿色植物🌳同埋干花干草💐,配埋白色云石🪨枱同金属凳🪑,感觉几舒服😌 出面仲有露台tim~ 野食方面都唔错,喺配搭上加多左啲心思,味道都唔错~(5 😍 系满分,🤩系半分) 泰式虎虾金边粉🦐🍜 - $138 (好味指数:😍😍😍🤩)个金边粉🍜主要用左罗望子酱、茄汁🥫、椰糖🥥同鱼露🐟调味,所以味道酸酸甜甜咁几鲜味同惹味~ 如果个酱既味道再浓啲就更加好~ 上面有两只开左边既大虎虾🦐,开左边就比较容易剥壳,几饱满同多肉,鲜甜弹牙~ 另外仲落左香口既蛋🥚同索味既豆卜去炒都唔错,啲金边粉🍜口感湿润软腍~马拉盏炒椰菜🔥🥬 - $68 (好味指数:😍😍😍😍🤩)马拉盏嚟自马来西亚🇲🇾, 系用虾仔🦐发酵制作而成,再加虾米🦐、豆瓣酱、姜🫚、蒜🧄、辣椒🌶️同糖去炒,味道鲜味浓郁,惹味又有咸香,用嚟炒椰菜🥬好正🤤 啲椰菜🥬唔会太硬,够晒爽口而叶既位够腍,清甜多汁几好食😋马沙文奶油咖哩鸡🍛🐥 - $118 (好味指数:😍😍😍😍)咖喱🍛既款式有好多,而今次就试左马沙文咖哩🍛,感觉有淡淡既棕榈焦糖味,带有啲花生🥜坚果🌰风味

(5 😍 系满分,🤩系半分)
泰式虎虾金边粉

泰式虎虾金边粉🦐🍜 - $138 (好味指数:😍😍😍🤩)
马拉盏炒椰菜

马拉盏炒椰菜🔥🥬 - $68 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
马沙文奶油咖哩鸡

马沙文奶油咖哩鸡🍛🐥 - $118 (好味指数:😍😍😍😍)
咖喱🍛既款式有好多,而今次就试左马沙文咖哩🍛,感觉有淡淡既棕榈焦糖味,带有啲花生🥜坚果🌰风味,质感醇厚creamy,另外仲落左小茴香🌱、柠檬草🍋同南姜🫚等香料,味道香浓,带有啲微辣🌶️几惹味~ 啲鸡肉🐥质感嫩滑多汁,鸡味🐥几浓郁又唔会有雪味❄️ 如果多啲就更加好~ 同时仲有好多蔬菜,包括爽口既莲藕片、软糯既茄子🍆、清爽既秋葵同绵密既薯仔🥔,配搭几丰富又索味~
油酥手抓薄饼 (3片)

油酥手抓薄饼 (3片)🫓 - $52 (好味指数:😍😍😍😍)
食咖喱🍛既时候又点少得配酥油饼🫓呢~ 个薄饼🫓 口感酥脆,酥皮蓬松同埋几有层次感,入面质感湿润松软,有几香既牛油🧈同面粉香味,唔会油淋淋,配埋浓味既咖哩🍛 一路点一路食既感觉几爽🤩
芒果糯米饭

芒果糯米饭🥭🍚 - $78 (好味指数:😍😍😍😍)
啲芒果🥭份量超多🤤 味道芳香诱人,香甜多汁𠝹左粒靓啲之余亦都方便食👍🏻 而啲糯米饭🍚有常见既白色同靓靓既蓝色,系天然既蝶豆花🪻颜色~ 口感软糯烟韧,又唔会太黏口,上面淋左清香香甜又creamy既椰汁🥥同埋撒左香口酥脆既椰子脆片🥥,暖暖地既糯米饭🍚配埋冻冻地既椰汁🥥、香脆既椰子片🥥同软糯既芒果肉🥭口感好丰富😍,所以好快就已经清晒😌

好味指数:😍😍😍😍
推介指数:😍😍😍😍
泰式虎虾金边粉
马拉盏炒椰菜
马沙文奶油咖哩鸡
油酥手抓薄饼 (3片)
芒果糯米饭