2024-06-22
1919 浏览
《凯悦轩 - 尖沙咀》前排因为公务既关系,试左一家成日行过但无机会入去,位于K11凯悦酒店入面既中菜馆,享受住酒店式既服务,仲有机会食到凯悦轩总厨精心设计既椰子盛宴☺️今次一共试左八道菜,当中有不少系酒店既传统菜式,令人印象深刻,一试难忘🥰💁🏻♀️蜜汁叉烧酒店好传统既菜式,不过每家酒店既做法唔同,呢度既做法算系比较少花巧野,专门做好个肉质同口感,少少㶶边脆口,个蜜汁唔会太甜抢左猪肉既味道,咬落松化无渣,好稳定水准既叉烧👍🏻我个叉烧朋友实钟意呢个口感💁🏻♀️椰香紫米脆鸡卷呢道系新推出既其中之一款椰子菜式,食落好多层口感同味道,仲可以都不同既配搭去食呢道菜式🤓首先个脆鸡卷用左鸡皮包裹住鸡肉,入面夹左紫米同爽脆既蔬菜,可以点埋混合左百香果既椰香沙律酱汁,最后点多少少开心果碎碎,咬落外面脆脆的,但内里十分juicy,同埋充满椰子既香气,作为椰椰控的我好喜欢呢道菜💁🏻♀️黄汤虾籽扎蹄酿关东辽参凯悦轩主厨既得意之作,先唔讲用左好贵重既食材制作,净系底下个黄汤既制作程序已经系十分繁复,用左鸡、鸭、猪肉、猪骨等食材熬煮而成,辽参选用左大只肥美的,酿入特制加入虾籽既虾胶再炸香,食落松软而且香口,连用黎垫底
💁🏻♀️蜜汁叉烧 酒店好传统既菜式,不过每家酒店既做法唔同,呢度既做法算系比较少花巧野,专门做好个肉质同口感,少少㶶边脆口,个蜜汁唔会太甜抢左猪肉既味道,咬落松化无渣,好稳定水准既叉烧👍🏻我个叉烧朋友实钟意呢个口感
💁🏻♀️椰香紫米脆鸡卷 呢道系新推出既其中之一款椰子菜式,食落好多层口感同味道,仲可以都不同既配搭去食呢道菜式🤓首先个脆鸡卷用左鸡皮包裹住鸡肉,入面夹左紫米同爽脆既蔬菜,可以点埋混合左百香果既椰香沙律酱汁,最后点多少少开心果碎碎,咬落外面脆脆的,但内里十分juicy,同埋充满椰子既香气,作为椰椰控的我好喜欢呢道菜
💁🏻♀️黄汤虾籽扎蹄酿关东辽参 凯悦轩主厨既得意之作,先唔讲用左好贵重既食材制作,净系底下个黄汤既制作程序已经系十分繁复,用左鸡、鸭、猪肉、猪骨等食材熬煮而成,辽参选用左大只肥美的,酿入特制加入虾籽既虾胶再炸香,食落松软而且香口,连用黎垫底既芦笋都吸满左海鲜既香气同黄汤既甜味,食得出的矜贵
💁🏻♀️梅榄骨 同样系餐厅既传统菜式,望落简单,但食落有心思的,梅榄骨每件都会食到连住筋膜既部分但仲系食到啖啖肉的,外层既梅子酱汁唔会死甜,带出阵阵梅子幽香
💁🏻♀️方鱼炒芥兰 食完咁多肉,食番个比较清淡既菜式🤓虽然话只系炒菜,但同样系食得出既细心,因为每条菜其实都系拣选过同埋拣选左最嫩既部分黎制作,食落爽脆无渣,仲渗透著啖啖既鱼香,解腻一流
💁🏻♀️鲜椰青肉菠萝炒本地黑毛猪 最后一道菜都系今次新推出既椰子盛宴既菜式,用左椰青肉去炒既黑毛猪肉有阵阵椰子既清香,配埋香甜多汁既菠萝肉同脆豆,成道菜既味道互相配合,菠萝同椰子一齐食好有热带风味,而黑毛猪配椰青肉又有助解腻呙,十分特别既配搭
💁🏻♀️芋香椰子糕 甜品同样都系我喜爱既椰子,有点似传统反沙芋既外型,但口感完全唔系果样野,个椰子糕系加入左大量香芋,有点似芋头紫米露既味道,但咬落软滑似有芋粒既布甸,充满椰丝同椰奶既味道,食落唔太甜,啱晒怕死甜糕点既人啦☺️
💁🏻♀️酥皮流沙盏 最后我地仲叫左每人一件酥皮流沙盏,衬热食会有奶皇流心既效果,入面仲有拉丝既烟韧麻薯增加口感,一啖一件易入口,食落好香牛油同奶皇既甜香,好好食😘