2020-01-10
成日睇 youtube 见杭州酒家咁出名所以团年饭一吓~去到酒家发现前面有 lift 后面有楼梯几方便, 坐底见唔系好多人著, 可能 19:30 重早喇, 见墙度好多名人相应该有信心嘅~坐底开始叫𩠌因为得 4 个人冇叫大鱼头同鸡等大碟𩠌, 只系叫咗几味试吓~一黎就上个冻乳鸽~ 个相头几好, 但系一食发现啲肉鞋到好似汤渣咁完全冇鸽味又冇酒味, 又鞋又粉, 味道又好奇怪好似食紧好粉好棉嘅鸡膶咁样~ 我屋企人即刻全部唔食, 放晒喺度得我自己一个队晒佢~ 😱😱😱东坡肉好正, 不过唔系好热, 只系好暖吓, 食入口好棉好化, 肥肉刚刚好, 啲包皮好软好好食, 不过底吓啲汁太多油, 想整多啲落包食都唔得~个火朣老鸭(半份)汤几大煲~ 有 6 碗汤份量, 好老火味~啲鸭已冇味但系啲金华火腿重好咸好似未出晒味咁, 另外重有好多旬丝, 有皮肤病嘅人小心~莼菜(三鲜)鱼丸~ 味道淡淡哋好清新, 啲鱼丸超正, 好棉好滑好似食紧豆腐咁, 淡淡的鱼味渗出好正, 啲莼菜其实冇乜味, 只系食个滑, 滑到好似台湾仙草咁滑~ 尼个𩠌超强力推荐~上汤清炒小菠菜, 个汤系普通上汤, 不过啲菜好靓, 又香又冇渣, 唔讲嘅以为系
上汤清炒小菠菜, 个汤系普通上汤, 不过啲菜好靓, 又香又冇渣, 唔讲嘅以为系豆苗添~
高力豆沙, 热热的刚炸起, 蛋白好棉滑, 入面个豆沙大小味道适中, 好好食唔会太甜~
总结成晚都唔错, 见识到杭州菜嘅特色, 不过醉鸽真系唔推荐大家叫, 除咗大家钟意食煲老火汤鸡膶例外~