2009-09-11
系我既认知入面, 上海菜系主要等色就系 "酱厚味浓". 但系一连食左两间味道清淡既上海菜馆之后我就怀疑系唔系我既认知错左? 尤其系食完呢间帝后殿之后, 觉得又贵又唔正宗本来已经谂住上黎俾个喊面佢. 点知上到黎见到佢个简介后见到系标榜 "少油少盐无味精既新派上海菜", 咁再谂深一层, 确实如此. 或者 "新派" 可以理解成 "非正宗", 但此乃大势. 就好似D人食薯片要少盐, 饮汽水要饮zero咁. 除左无左 "多酱油" 以外, 平心而论, 都ok既. 今晚我哋total 6个人, 但系因为佢呢到d野既份量都算细, 所以叫左好多碟~~~ 脆皮素鹅 ($48), 手拍小黄瓜 ($38), 花雕醉鸡 ($68), 蜜汁烤双方 ($35/件), 崧子桂鱼球 ($128), 小笼包4pcs ($32), 鲜茄汁虾仁锅巴 ($98), 黄金明虾球 ($148), 火腿津白 ($78), 香蕉高力豆沙 ($48)其中我比较有印象既系蜜汁烤双方同埋崧子桂鱼球, 蜜汁烤双方, 虽然见到佢个火腿好似好肥咁, 不过当佢配合𠮶块好脆既腐皮(??)同埋香甜既蜜糖, 用白饼夹住黎食, 咁就中和晒我原来以为会有既肥
其中我比较有印象既系蜜汁烤双方同埋崧子桂鱼球, 蜜汁烤双方, 虽然见到佢个火腿好似好肥咁, 不过当佢配合𠮶块好脆既腐皮(??)同埋香甜既蜜糖, 用白饼夹住黎食, 咁就中和晒我原来以为会有既肥"利"口感. 不过$35一件我就觉得贵左d~~ 另外崧子桂鱼球既鱼球炸到好香口但系咬落去又唔会成口油. 再加埋佢𠮶个酸甜得宜既汁, good!!
咁多餐入面, 唯一我觉得味道比正宗"浓"既系黄金明虾球既咸蛋浆... 我觉得咸得济, 食左一个已经觉得好漏.
职员服务态度ok, 我见佢哋会主动同d客提出帮佢哋换枱等佢哋可以坐得舒服d. 同埋系我哋点菜既时候都会主动提出d意见俾我哋. 上菜又系上得劲快. 不过我地食到后面, 有d野食唔晒, 谂住倾阵计再食, 佢哋就会成日过黎问我哋d野仲要唔要想帮我哋收左佢. 后来佢黎左几次之后 (系几次咁多), 佢先细细声同我哋讲话原来佢上面d经理见到我哋成枱都系野就要佢过黎清左佢. 虽然话系效率高, 但系黎得多就好骚扰啰, 呢样要改善吓!