2016-09-28 202 浏览
提起泰菜,大家会即时谂起冬荫功汤、菠萝炒饭、海南鸡饭等等经典菜式,呀……估唔到今日黎到呢度食泰菜,食到好多之前未食过既菜式,与其话系泰菜,我觉得更加似系fusion菜,真系几有惊喜!首先系泰菜馆食到生蚝都已经系一件好爆嘅事啦!有Smoky bay Tasmania同南非生蚝,$98半打,水准都可以媲美专食蚝既餐厅。塔斯马蚝入口带海水味,后带甜味,肉质比较丰厚;而南非生蚝 口感Creamy,海水味唔重,咸甜适中。最重要系唔腥,肉质肥美。呢度都几多海鲜食,应该系佢地主打菜式,好似呢个自家制辣酒蒜蓉虾,$166,蒜香中食到酸酸辣辣嘅味道,虾肉几鲜香,浅浅嘅辣味其实几适合佐饭。既然海鲜咁强,唔争在仲埋个泰式汁煮荷兰新鲜蓝青口,$266,新鲜、厚肉、较甜,用充满泰式风味既汁去煮到入味,两者互不抢味,仍然食得出蓝青口嘅鲜甜。最后当然唔少得要有d淀粉质落肚先够饱,如果唔系返到屋企咪要煮公仔面?拣左D24榴薄饼,$66,焗完之后可以见到表面嘅芝士完全融化,而且闻到浓烈榴梿香味,拎上手即刻可以拉丝。香脆饼底可以中和返饱滞感,劲邪恶、劲好味!呢度嘅环境亦有别于一般泰菜馆,整体上几有新鲜感。

生蚝半打
辣酒蒜蓉虾
泰式汁煮荷兰新鲜蓝青口
D24 榴连 pizza
呢度嘅环境亦有别于一般泰菜馆,整体上几有新鲜感。
2016-09-18
生蚝半打