2023-11-17 47 浏览
前排OpenRice见到一间好有特色嘅餐厅,系食中菜,但装修唔系普通嘅中式餐厅,所以决定试吓入到去侍应比咗碗蜜糖爆谷比我地,爆谷唔会太过甜,啱啱炸好热辣辣,好好食,呢个饭前小食可以俾我哋等主菜嚟嘅时候填下个肚先~潮式卤水拼盘(三选)野食方面我哋拣咗卤水鹅肉、慢煮盐香鸡、猪仔髀。嘢食嚟到嘅时候个盘仲会有蜡烛喺下面㷫,所以啲嘢食保持暖笠笠。卤水汁唔会过咸,肉质同卤水豆腐都嫩滑。店员另外都拎咗蒜蓉白醋同埋辣油俾我哋点,两个汁都好味。兰王蛋蚝饼蚝饼入面有好多大大粒嘅蚝仔,食落去鲜甜唔腥,成块蚝饼煎得好香脆,略嫌炸粉多咗啲啲,所以食落会有啲啲油腻。潮式方鱼BB西兰花呢个一上菜好有惊喜,因为印象中嘅西兰花都系平时食开细细棵,原来呢个BB西兰花系好长。味道方面都好清甜,炒得好翠绿,用埋潮州方鱼嚟炒带出咗浓郁嘅味道。冻蜜桃香茅乌龙茶侍应一拎嚟嘅时候以为系支酒嚟,个罐包装得好靓,呢个乌龙茶饮落去唔会太多茶味,因为蜜桃嘅甜味同茶嘅甘味中和咗,饮落去都好清新。荔枝接骨木梳打甜甜地同好清新🤪

潮式卤水拼盘(三选)

兰王蛋蚝饼

潮式方鱼BB西兰花