餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2017-09-27 784 浏览
好耐无食过素食🤔今次中午黎到尖沙咀觅食。未入去见到出面装潢设计欧陆式,好靓。入到去见到用我最钟意既紫色做主题,未食已经心心眼。2人叫左两个lunch set。🥗藜麦鲜蔬沙律配鲜柚子意大利黑醋汁沙律有黎麦、红菜头、菠萝、沙律菜,藜麦有咬口,菠萝酸甜多汁,整体好清新开胃,作为前菜份量刚刚好。🥄青豆薯仔薄荷竹燕忌廉浓汤中西汤各一,可以试哂唔同口味,西汤稀稠适中,青豆、薄荷味突出,虽然有忌廉,但加左薄荷就唔觉得腻。薯仔味唔太突出,但加厚左汤既质感。竹燕第一次食,系一种名贵既真菌类。味道似燕窝,口感清爽,食落嫩、爽口,几特别。🥄青木瓜甘笋花生雪耳汤配料好多,食材都煲至腍身。汤够哂浓味,非常足料既素汤,岩哂女士们润一润。🍝田园南瓜野菌忌廉烩扁意粉 $88意粉烟韧,南瓜味浓,加左芝士更香口。欣赏佢只系加左少量忌廉已做到极creamy效果,但食落又唔会腻,整体味道清甜,超fresh。🍜点心拼盘(翡翠白菜饺,芋锋春卷,素叉烧包,素翅香菇烧卖)配榨菜豆丝汤米粉 $108🍴叉烧包馅唔多,但咸甜适中,包尚算软熟。🍴春卷炸得香脆可口,食落唔会太油,包住芋头馅几好食,四款当中最爱。🍴烧卖将肥猪肉变做素翅,食到丝丝

2人叫左两个lunch set。

🥗藜麦鲜蔬沙律配鲜柚子意大利黑醋汁
沙律有黎麦、红菜头、菠萝、沙律菜,
藜麦鲜蔬沙律配鲜柚子意大利黑醋汁

🥄青豆薯仔薄荷竹燕忌廉浓汤
青豆薯仔薄荷竹燕忌廉浓汤

🥄青木瓜甘笋花生雪耳汤
青木瓜甘笋花生雪耳汤

🍝田园南瓜野菌忌廉烩扁意粉 $88
田园南瓜野菌忌廉烩扁意粉

🍴叉烧包馅唔多,但咸甜适中,包尚算软熟。
🍴烧卖将肥猪肉变做素翅,食到丝丝口感,味道同普通酒楼食既差唔多,只系较干身一点。
🍴白菜饺翠绿色既表皮几吸引,外皮质感黏黏,但食落唔会痴牙。满满蔬菜馅,不过味道较普通一点。
点心拼盘

榨菜味道刚好,唔似出面食开甘偏咸。灯笼椒切成丝状,连同芽菜、榨菜一齐食几,爽口又好味。个汤底清清地几好饮,米粉就无乜特别。
配榨菜豆丝汤米粉

🌯香芒牛油果苜蓿芽手卷 $38
苜蓿芽系一种低热量而且营养丰富既天然碱性食物。食落完全唔会有草青味,仲好爽口。连埋香芒、牛油果、沙律酱一齐食,味道清新健康,绝对唔输平时食开有白饭既手卷,仲提升左层次感。
香芒牛油果苜蓿芽手卷

🍯韩风芦荟柚子蜜
同平时饮开既热柚子蜜味道一样,多左芦荟增添口感。
🍹蓝蝶花雪梨汁 +$10
蝶豆花系一种天然食用色素,用黎整食物/饮品颜色都好吸引。蝶豆花加上清甜既雪梨味道,稍为偏甜左d。

☕️咖啡朱古力千层班㦸 +$20
千层口感丰富,浓郁既咖啡味忌廉,幼滑、不腻,而且甜度适中,好味道。
咖啡朱古力千层班㦸

🍨山梨白桃雪葩 +$20
啖啖山梨、白桃味,好清新既感觉。
山梨白桃雪葩

有惊喜既素菜,满足既lunch。
2017-09-25