2022-04-18 31 浏览
想起那些年曾经系九州福冈🇯🇵呼子朝市海边民宿享受过的渔村假期✈️一泊两食👘夜晚个餐烧海鲜🔥🐚🦞🦑真系令我回味无穷❤最近我发现咗香港🈶️一间专门食贝壳类嘅料理店😋主打新鲜嘅贝类嘅海鲜🦞香港的确比较少有🐙我都去潮圣一下顺便回味一下系呼子海边民宿的味道🇯🇵..🧑‍🍳师傅会用西日Fusion 嘅煮法去突出每种贝类口感同埋鲜味🔥贝类食材仲系新鲜时令食材👍所以每次嚟都🈶️机会食到唔同贝类料理㗎❤️赞赞赞👍👍👍🉑️惜晚市仲未恢复😷我今次就去先去食过午餐先😋🇯🇵🔥午市套餐有三款❤🌿松$280 / 🎋竹$380 /🌹梅$580😋今次我哋拣咗中间嘅「竹」🎋试吓..🥗时令贝蕃茄野菜沙律:沙律新鲜清甜好爽脆🥬上面仲有一大块北寄贝🐚好新鲜❤而且仲好鲜甜添👍🦪矶煮南非鲍鱼:矶煮系日本一种煮海鲜传统方法❤呢个煮法会令鲍鱼肉质保持鲜嫩弹牙爽口😋仲有🉑️以将浓郁嘅汤汁锁住喺鲍鱼🦪加埋佢地自家做嘅轻甜酱汁🍬食落甜甜地入晒味😋够弹牙👍🍲季节贝汤:汤好好饮味道好够浓🦞龙虾嘅甜味好出😋🈚️🉐️弹👍👍..🥘日式清酒煮蚬:清酒经过煮热后味道更加香浓🍶放入新鲜的嘅蚬系最绝配❤而且味道又新鲜又有酒香味呢😋🐂铁板烧A4和牛:呢个A4和牛油脂丰富而且清爽

🔥午市套餐有三款❤
🌿松$280 / 🎋竹$380 /🌹梅$580
😋今次我哋拣咗中间嘅「竹」🎋试吓

🐂铁板烧A4和牛:呢个A4和牛油脂丰富而且清爽唔腻😋肉质仲好🈶️咬口❤️睇住师傅系铁板上烧嘅时候🔥香味已经超吸引😍好想食🤤🤤

🥦贝炒野菜:食落仲🈶️镬气🔥亦🉑️以keep到新鲜野菜嘅甜味😋好爽脆呀👍
🔥铁板烧贝类炒饭:师傅炒嘅饭够干身🍚粒粒分明👍大满足呢😋