2017-03-11 729 浏览
呢排公司有较多麻烦事, 所以同朋友找个地方发泄一下, 就拣左公司附近既京都广场, 成楝大厦多数为食肆, 拣左8楼火锅店, 因为够新够大 , 可以大饱口福。人流不多, 环境睇上去颇新, 坐落亦好舒服, 一边点菜, 一边自助调酱汁, 青葱好亮丽, 亦有原粒芝麻选择, 岩晒我呢位芝麻牛魔王。点了胡椒猪肚汤底, 胡椒味几重, 有点抢, 先食猪肚饮返杯啤酒, 之后火锅料到加左汤就ok返。入门口前见到西班牙巨型石蚝,生蚝看似几大只, 谂住一试无妨, 竟然比酒店级更好, 除左超大只,蚝身饱满鲜甜, 加少少柠汁就ok, 性价比很高啊!~另一伴酒必食-脆响玲, 呢间好特别, 除左基本脆口外, 感觉到块腐皮比其他店的较薄身,质感似千层酥脆, 而且炸完豆香味更出, 值得一试。接住就特式三色丸, 可以一次试晒牛筋丸, 鲜虾丸, 咸蛋猪肉丸, 三款都系手打鲜制, 咸蛋猪肉丸算新颖, 猪肉有咸香味互相搭够, 最弹牙就系鲜虾丸, 仲有虾干仔痴左丸上面, 够创意。黎到主角出场 "渔火特色牛三拼" 哗! 哗! 哗!~~  够晒份量又够晒霸气啦, 三层宫廷式玻璃碟展示, 顶层有极品牛柳粒, 下面就有顶级安格斯牛, 同雪花
胡椒白果猪肚汤
即开大生蚝
即炸松脆响铃
渔火特式三色丸
黎到主角出场 "渔火特色牛三拼" 哗! 哗! 哗!~~
 够晒份量又够晒霸气啦, 三层宫廷式玻璃碟展示, 顶层有极品牛柳粒, 下面就有顶级安格斯牛, 同雪花安格斯牛, 从"双飞"牛肉片中睇到厨房师父刀功及铺排上碟都显出心意, 味道更不在话下, 够新鲜先可以人手片出双飞, 油脂平衡肉质亮泽, 不加酱油更突显牛味浓郁, 而且份量颇多应够3~4位用, 真心给赞 x99个!!!
渔火特色牛三拼
另外爽弹脆鲩片, 都系一样起双飞显功架外, 更添口感, 未滚熟前已经好似日本鱼生甘靓, 差点忍不住生吃喔! 甘岩胡椒汤底功效下, 鲩鱼片一点腥味都冇, 肉质结实有嚼劲, 耐煮也不散开, 呈蝴蝶型, 形式味道都顶尖级数。
爽弹脆鲩片
时令什菜篮
最后例牌地食返个新鲜什菜篮平衡下, refresh埋个心情, 将烦恼的事暂时遗失在火锅之中, 和朋友一起共同度过生活中最困,最后捧住满满的肚子离去!
2017-03-09
胡椒白果猪肚汤