2018-06-20
难得朋友减肥成功, 决定要带佢食d好野贺贺佢(系咪损友先XD) , 原来佢无食过omakase, 所以就带佢黎呢间系大角咀既日本omakase店。充满隐世feel既小店, 外面给予人神秘既感觉, 打开神奇的面纱之后, 入面灯光通明, 格局简洁清新, 坐得舒适。鱼生多到好似博物馆味噌海鲜贝前菜系呢个用白味噌同醋作调味既海鲜群贝, 口感爽口清新赤味噌汤味噌汤口感温性顺喉, 尤其用赤味噌煮既汤, 比人鲜味为主既感觉北海道八爪鱼籽鱼籽就食得多, 八爪鱼籽就印象中无食过~ 口感同想像中颇大分别, 黏度非常之高, 入口有种喉咙被浆住既感觉, 几特别, 但个人觉得有点腥。黑曹以第一件鱼生以黑曹以打开序幕绝系无错, 呢种白鱼口感非常紥实, 虽然比较淡味, 鱼味从第一秒已经渗出, 令人回味。牛尾鱼听个名比较难想像佢既味道, 继续偏淡味但用心咀嚼会慢慢食出鲜味既鱼~爱鱼女听落好cute既名字, 原来即是𩽾𩾌鱼既日本名, 呢个肉质同之前既相差颇大, 鱼肉非常稔身, 同岩岩既扎实感截然不同。金线鲷之前都有食过, 鱼皮上既线条令人留下印象, 鱼味比前两款明显开始提升, 虽然都系偏淡, 但鱼肉柔软细致。赤贝见到我
鱼生多到好似博物馆
味噌海鲜贝
前菜系呢个用白味噌同醋作调味既海鲜群贝, 口感爽口清新
赤味噌汤
北海道八爪鱼籽
黑曹以
牛尾鱼
爱鱼女
金线鲷
赤贝
见到我最中意既赤贝即刻心心眼, 厨师话系由日本三重县入口既赤贝, 外表鲜橙色色泽鲜艳亮丽, 咬落清爽鲜甜, 令人回味无穷, 好想encore!!!
金目鲷
开始进入脂肪比例较高既鱼类, 明显地一食已经感受到鱼脂慢慢于口腔内溶化既感觉令人眼前一亮, 外皮经过轻轻烧过, 力度不大, 但足以令鱼油香气释出。
深海池鱼
呢个omakase既常客相信大家都唔陌生, 岩岩一食完鱼脂味浓既鱼, 转换成以清新口味既深沲池鱼, 就好似系演唱会听完摇滚快歌后,转成柔柔情歌咁, 等人中场休息咁。
时不知
经过深海池鱼既清新洗礼后, 立即进入演唱会既另一高潮, 就系来自清心县既时不知!!! 骤眼睇落去比平时三文鱼更深色, 但食落原来好味咁多!!!!! 味道非常清甜, 鱼脂满溢既感觉令人大呼幸福!!!
真鲷
岩岩先为时不知惊艳中, 来一客相对薄身既真鲷, 以昆布腌过令咸味同鱼味相混, 唔洗点豉油已经非常入味。
葡萄虾
平时食生虾刺身都会为佢既鲜爽肉感而着迷, 但今次食呢个葡萄虾, 令人对日本虾有另一番感觉。师传话佢系日本虾之中最贵既品种, 非常罕见, 的确平时系日本餐厅好少可食到; 虾肉除左鲜爽弹集齐于一身, 果种完全浆住口既胶质更是令人大呼过瘾!!! 感觉好像食紧花胶口感既虾, 超得意!
拖罗
以新鲜紫菜包住拖罗食法简单但鲜味, 师传见我地影左一阵相惊紫菜淋左影响口感, 主动为我地更换紫菜, 果然更换后摸到明显紫菜脆得多!
赤身
赤身同样系常见刺生, 师传将佢用另一方式呈现, 以方型粒状令鱼肉更具咬口, 配上日本山芋蓉, 黏糊口感包裹住扎实鱼生粒, 对比颇大既配搭但令人留下印象。
关池鱼
鱼肉非常爽口, 原因系佢地系生于逆流之中, 肌肉自然比其他池鱼发达, 以手钓方式更显珍贵。
北寄贝 赤贝
以迷你日本风杯子呈上既贝类群边, 继续一贯爽鲜口感, 脆卜卜, 令落索索声~
活北寄贝
继续贝类时间, 看似淡色但味道比其他贝类刺身更浓鲜, 同样爽脆。
春 子鲷
最后出场系只有春天先有既春子鲷, 腌过后不减鱼味, 依然清爽甘甜。
最后既鱼汤系以当日omakase所食过既鱼肉所煮成, 鱼味浓度绝不欺场, 鱼味在口腔内回荡呢!
以熊本既士多啤梨作结, 相当完满既一场鱼生盛宴。