2021-05-14
今日中午个人攰攰地,天气又热,成个人都好躁,最啱就系食寿司啦😋同朋友拣咗呢间门面装修好靓既日式居酒屋,卡位阔落,灯光微暗,好适合同三五知己喺度倾计。一坐低,就留意到餐具设计有小巧思,筷子托直接用一个蚬壳,好有创意👍🏻一睇menu真系花多眼乱,一时间唔知叫咩食好,呢个时候餐厅侍应就推荐咗厨师发办套餐比我地,师傅会将当日最新鲜既海鲜整成寿司。最后我地叫咗一个厨师发办套餐,同埋一个日本地鸡定食。👍🏻厨师发办12贯寿司套餐(包乌冬、前菜、沙律、甜品)🍣一上枱已经见到每件鱼生都好鲜美,摆盘非常之靓,好吸睛!鳗鱼好大件,食落油脂溢出,好满足!玉子好有惊喜,同平时食既玉子唔同,食落有层次,蛋香重,亦唔会太甜。12款寿司既饭都落咗少许醋,食完12件都唔会好滞,加上有少少炙烧,食落有焦香味。👍🏻日本地鸡定食(包米饭、味增汤、茶碗蒸、前菜、沙律、甜品)🐔店舖用上日本直送地鸡,鸡扒煎到表面焦黄,鸡皮咬落好脆,肉质鲜嫩,唔会煎到太老。茶碗蒸出色,非常滑之余,里面仲有大大粒带子。配埋柚子醋沙律一齐食,感觉唔会太heavy。🍦食到最后已经好有满足,原来最后惊喜喺个雪糕度!而家只要赞好店舖FB同IG,就会获赠雪糕。
👍🏻厨师发办12贯寿司套餐(包乌冬、前菜、沙律、甜品)
🍦食到最后已经好有满足,原来最后惊喜喺个雪糕度!而家只要赞好店舖FB同IG,就会获赠雪糕。我地分别叫咗红豆味同绿茶味,红豆味有一粒粒大红豆,好有口感,而绿茶味好浓茶味,食落透心凉,啱晒热辣辣既天气。
总括而言,如果想咩都食啲,同埋揾个地方倾下计既,呢间系唔错既选择。