2013-09-05
又系同朋友庆祝生日, 主角提议韩雅林, 因为有9折咭 ^o^ 韩雅林呢个名好优雅, 虽然店内装修不是如其名, 但都几宽敞光猛. 幸好有book位先不用等就即入, 门口walk-in客就要等啦. 韩国餐厅更系唔少得韩烧, 可能餐厅唔系专食韩烧, 所以唔会好大阵油烟味. 我们共6人不是order很多𩠌, 只order了烧烤(牛肋骨, 鸡肉, 猪软骨) , 泡菜海鲜汤, 煎海鲜饼, 杂菇石头锅饭. 我们那张是8人长型枱, 所以有两个烧烤炉, 至于烧烤既肉, , 味道跟一般韩烧店既差不多, 份量都比预期多件数. 生菜是另加的, 配上类似面豉酱来包肉食又几好味, 一来减低热气, 二来那个酱几惹味. 这里既抽油烟系统做得几好, 烧烤完个身头发都唔会太大味㖞. 泡菜海鲜汤是类似定食咁, 有一碗饭跟, 所以锅既size不是太大, 但每人都可分到2碗. 海鲜都多, 味道带小辣, 但无泰式冬阴公既酸味, 就算有朋友唔尝辣但都可以食到. 煎海鲜饼, 好大份, 脆脆地带少少烟"un"几好味, 但海鲜唔及面粉多...... 最后杂菇石头锅饭, 已将饭向锅边压扁务求做出饭焦, 但最后都未如理想
煎海鲜饼, 好大份, 脆脆地带少少烟"un"几好味, 但海鲜唔及面粉多...... 最后杂菇石头锅饭, 已将饭向锅边压扁务求做出饭焦, 但最后都未如理想, 可能个锅唔够热, 但整体味道不错, 虽然无肉但都几够味.
题外话/补充资料:
切生日饼原先话加$50, 但最后找数居然无收㖞.....唔知系咪因为有vip咭呢....^o^