2009-03-28 39 浏览
记得好耐之前曾经到过湾仔想试重庆鸡公煲,点知去到原来已经执左,当时真系有d若有所失既感觉!最近发现佢番黎喇,见到 d 食评即刻流晒口水。琴晚我地叫左最经典既鸡煲,选左中辣同中Size,另叫左白菜、油墨菜、萝卜、宽粉、腐竹同云耳做配菜。一打开煲,有一阵阵香气飘出,但唔系好野味果种既香气。汁有味,但唔系好好味,亦唔觉野味,如果好辣既朋友相信要叫大辣。食到差唔多,可以加汤食配菜,汤有分唔辣同辣两种,我地要辣,我亦唔觉得辣,汤底亦无特别。总括黎讲,唔食出有任何重庆特式,只系鸡肉较嫩滑唔肥,经多次翻滚都好滑。但相比晌国内食既辣鸡煲果种独特既野味及香气就逊色好多。P.S. 交通:佐敦地铁站B2出口,直行转左,一路直行见到左手边全都系横街,直至见到横街茂林街转入,即太平馆既对面。Kan Lee 28/3/2009

Kan Lee

28/3/2009