@hiyamahk #hiyamahk✨「日山」品牌拥有百多年历史 于东京获得连续九年 米芝莲一星🌟 既名店✨多年前于东京尝试过后 一直难以忘怀 虽然整体的菜单 同东京主店 有所不同 但绝对无减我们既期待🤤..💫今次我地拣咗日山限定午市套餐 当中已包括 前菜 头盘 茶碗蒸 刺身 主菜 甜品可算相当丰富 ..🤍前菜 梅子啫喱 ⭐️⭐️⭐️⭐️.看似简单的存在,并不简单 厨师特意将啫喱造成不是入口即溶 保留啫喱原有弹性咬口 咀嚼先有梅酒的清香 从而带出蜜糖/蜂蜜甜味 最后梅子的酸甜味道 睇得出系花过心思做出来既层次感..🤍刺身方面 ⭐️⭐️⭐️.采用咗三种刺身 分别 帆立贝 吞拿鱼 𫚕鱼 需特别提到𫚕鱼 𫚕鱼口感爽脆,带点点甜味 可惜不是𫚕鱼腹部有点可惜 其余两款刺身 不过不失 新鲜系基本 没太大惊喜 🤭 ..🤍茶碗蒸 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.钟意日本料理的各位, 应该都对茶碗蒸都唔陌生 我本来对茶碗蒸冇太大期望 心谂 依旧 鸡汤 鸡蛋 味醂.. 但呢个估佢唔到咁出色 😍 先从外观上 ,茶碗蒸中蒸蛋上有薄薄 ‘甘荀银芡’ 将面头配料做出明显既分层 银
@hiyamahk #hiyamahk
✨「日山」品牌拥有百多年历史
于东京获得连续九年 米芝莲一星🌟 既名店
✨多年前于东京尝试过后 一直难以忘怀
虽然整体的菜单 同东京主店 有所不同
但绝对无减我们既期待🤤
💫今次我地拣咗日山限定午市套餐
🤍前菜 梅子啫喱 ⭐️⭐️⭐️⭐️
看似简单的存在,并不简单
🤍刺身方面 ⭐️⭐️⭐️
采用咗三种刺身 分别 帆立贝 吞拿鱼 𫚕鱼
需特别提到𫚕鱼 𫚕鱼口感爽脆,带点点甜味
可惜不是𫚕鱼腹部有点可惜
其余两款刺身 不过不失 新鲜系基本 没太大惊喜 🤭
🤍茶碗蒸 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
钟意日本料理的各位, 应该都对茶碗蒸都唔陌生
银茨作用上 做出保温效果 影晒相打完卡
茶碗蒸都系热辣辣🤭 啱晒手机先食既我😂
味道方面 蒸蛋滑溜不在话下 高汤中食得出有樱花虾同蚬味 👍🏻👍🏻
🤍A5和牛海胆丼 ⭐️⭐️⭐️⭐️
黎到主食 饭上面摆满A5等级的和牛
肉汁渗透饭粒分明的新潟县的越光米
味道香甜,充满弹性
加埋「大大嚿」的鲜甜海胆 鱼子酱 鱼子 ,大饱口福 🤭
利申 :非饭桶之辈 唔觉唔觉都食晒成碗
🤍主食2 寿喜烧 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
今次 店员推介左 A5 霜降和牛
牛肩胛和西冷两款
前者七成熟后者五成熟
鲜嫩多汁 入口即溶 配合蛋浆 两个字顺滑
其后肉汁蛋浆挂满蒟蒻面 已经唔能够用满足黎形容….
老实讲 净系食寿喜烧 已经物超所值
极力推介🤤 周末与伴侣享用呢个套餐
#日山
📍( #尖沙咀 ) ( #海港城 )
尖沙咀广东道3-27号海港城海运大厦3楼OTE302号舖
#日本料理 #A5和牛 #寿喜烧#高级食府 #米芝莲 #海港城
#尖沙咀#香港#海景
#kukeepfitfood #米吃 #跟米吃出瘦身材