2024-08-25
呢间人气日式小店座位唔多,夜晚嚟到嘅时候需要排队,大概等咗半个钟左右。我哋叫咗两个全日套餐,拣咗肉类🥩之后可以自由配搭主食同小食两款,弹性好大可以试同唔同嘅嘢👍🏻慢煮美国封门柳配柚子胡椒盛 ($118)呢个配搭拣咗期间限定嘅栗子饭再加$8叫咗个酱油蛋,小食拣咗青苹果紫薯球同埋柚子青瓜渍,跟餐会送埋汤同埋热茶。封门柳外表睇落粉嫩但系食落好干柴,特别系边位,配搭嘅柚子胡椒酱咸味较重,呢个主食有啲失望😔青苹果紫薯球🍏除咗本身大有少少青苹果味,佢入面都会有青苹果粒,配搭几特别,口味清新,值得一试。柚子青瓜渍🥒可能腌得太耐,调味酸左少少。而酱油蛋饭🍚嘅饭质偏硬,唔够软熟,影响口感。慢煮黑毛猪配肉桂苹果蓉($98)黑毛猪🐖做得比封门柳好食,肥瘦位都有,淋身啲唔会靭,肉桂苹果蓉配搭特别,口味清新,但系就同黑毛猪感觉唔系特别夹。呢set拣左和风茄子🍆同日式大根。茄子有同样问题都系腌得太耐,味道偏咸。而日式大根好入味无渣👍🏻主食嘅酱油蛋乌冬比饭好食,如果嚟食嘅话建议食乌冬多过饭。整体嚟讲会觉得呢间嘅食物调味偏重,无期望中咁好食。胜在价钱亲民,可以拣选唔同嘅配搭,如果行经呢头无人排队可以试下。
慢煮美国封门柳配柚子胡椒盛 ($118)
柚子青瓜渍🥒可能腌得太耐,调味酸左少少。
而酱油蛋饭🍚嘅饭质偏硬,唔够软熟,影响口感。
慢煮黑毛猪配肉桂苹果蓉($98)
主食嘅酱油蛋乌冬比饭好食,如果嚟食嘅话建议食乌冬多过饭。