2022-08-15
难得今日work from home, 同家姐一齐放工落街食,bookmark 咗呢间铁板烧餐厅好一阵子,终于可以试到,果然冇令我哋失望。头盘沙律外观好吸引,一个红卜卜既蕃茄,,上面加上葱粒同萝卜碎,面豉日式豉油酱油汁,好开胃的冷盘。南非鲍鱼肉质爽滑,鲜甜,鲍鱼都唔算细只,虽然安排杰身少少的豉油,点少少有提味效果。龙虾龙虾系用烧既方法黎做,食落好鲜甜,好大只,开边见d虾膏又多又吸引,虽然食咁多有d唔健康,不过见到咁吸引,都唔理得咁多,食左先,肉质爽滑弹牙。用海胆酱烧令呢只龙虾双倍邪恶。黑松露香草牛油焗杂菌都算大份,黑松露比例算多,不同菇类一齐焗,味道都唔错,如果可以换个靓d既焗盘就色香味俱全。唐扬南国鳯尾即系鸡Pat Pat, 炸得黄金色,睇落好脆加上大部份油已经吸走左,外形吸晴,加d柠汁同芥汁,香口小食,不过有d热气,小食多滋味,食唔晒打包拎走。避风塘茄子本身都钟意食茄子,咁样食都系第一次,将茄子切细再用富有香港特色既避风塘炒法,香辣味渗入茄子,食落好惹味。港岛烧之前都食唔少广岛烧,不过呢个都好特别,系「港」岛烧,有香港特色,有蜡味,叉烧,虾米,肉松铺满上面,另外自己可以按自己喜好加
头盘沙律
南非鲍鱼
龙虾
黑松露香草牛油焗杂菌
唐扬南国鳯尾
避风塘茄子
港岛烧
之前都食唔少广岛烧,不过呢个都好特别,系「港」岛烧,有香港特色,有蜡味,叉烧,虾米,肉松铺满上面,另外自己可以按自己喜好加紫菜份量,自己有份参与,食落都好味d。
松叶蟹肉海胆炒饭
海胆同松叶蟹我都喜爱,个炒饭真系色香味俱全,唔油之余,蟹肉海胆比例都多,填肚之余又满足。
我哋2个都食得好饱,因为通常唔系食鱼生寿司,就食热食,今日一次过系一间食店食咁多唔同种类既日式鐡板烧食物,十分满足,价钱亦都合理,可以再帮衬。