2024-04-20
香港人对日本饮食文化既喜爱都吾洗我多讲😆 由刺身拉面串烧 到近期非常大热既清酒🍶 仲见到愈黎愈多人成为唎酒师tim😌 呢间位于铜锣湾既「Sake Bar Chu Chu」就正正岩哂中意日本又系酒鬼既朋友仔啦🇯🇵💫鳕鱼白子醋物 $88白子既味道几浓烈 口感绵密柔滑 有乳状既感觉 入口即溶 配上酸汁做前菜 非常开胃😋麻辣风𩽾𩾌鱼肝 $118餐厅同「两姐妹凉皮有限公司」crossover😎 鱼肝口感绵密滑顺 油脂柔嫩香醇 配上麻辣酱汁 更有风味🌶️食日本串烧点可以吾食烧鸟🐥 鸡皮烧到脆卜卜 而且带有鸡油既香味 ; 鸡肝烧至7-8成熟 入口口感软滑 ; 鸡肾爽口有嚼劲 ; 鸡胸软骨有咬口 带有啖啖肉丝 ; 鸡蚝肉 呢个第一次食 店员告知系鸡背靠近大腿部位既两个凹槽位中间既肉 非常罕有😍 食落口极有弹性 油脂感丰富而不腻🤤 手羽先 外皮香酥 肉质保留松化多汁(以上烧鸟既串烧均为$38-$48 详情可参考Menu)烧带子伴海胆汤牛油卷 $98带子轻轻烧至外香脆 内嫩滑 ; 用旁边既牛油蛋卷当作饮管黎饮超浓都既海胆汤 好正!!😆荣螺 $68用上高汤煮过荣螺螺肉 丰腴细腻 味道鲜甜🤤 食完螺肉记得一定要
鳕鱼白子醋物 $88
麻辣风𩽾𩾌鱼肝 $118
(以上烧鸟既串烧均为$38-$48 详情可参考Menu)
烧带子伴海胆汤牛油卷 $98
荣螺 $68
用上高汤煮过荣螺螺肉 丰腴细腻 味道鲜甜🤤 食完螺肉记得一定要饮埋啲高汤😙
烧马友一夜干 $198
马友脂肪平均分布于鱼肉 肉质较实 经过一夜干后 不减鱼香 反而浓缩左个鲜味👍🏻
分享完野食 就到Sake既环节🍶 呢到有过百款吾同口味既时令清酒提供选择😍 最正系可以一杯一杯甘单点 试下吾同口味 或者可以拣Free Flow Package架❗
• Wakaze Barrel Sake Whisky $98
用威士忌桶酿制而成 带有木香 干果香气 口感甘润带水果感😌
• 牧场之梦 牛乳烧酎 $98
由牛乳同大米发酵时产生既苹果香 以及低温蒸馏时带出牛乳既微量甜味 非常特别😆
• 安心院藏 高精白 麦烧酎 $98
用橡木桶储藏 熟成 口感温润 醇厚 加冰饮用更突出香甜味😌