2020-07-21 1109 浏览
日本味道的tendon 🍤🍚•香港没有太多正宗的天妇罗餐厅,在鸭巴甸鱼上发现了一间小店,日本厨师、日本店员,不设订座,内𥚃只有八至十个坐位,想食就最好食第一轮,点左个天海山葵天妇罗丼和 天海山胡麻妇罗丼,再追加左个净蔬菜,饭前店员提供了一杯静罔冻绿茶和柚子大根,坐上每一个位置都可以看到厨师去煮理天妇罗,这两款天妇罗丼都有两只海老,一片鱼,几款不同的蔬菜,底下有一只流心蛋,炸浆够薄又松脆,炸流心炸蛋一流,可以先食一啖饭再督穿只蛋,将蛋黄混埋饭一齐食,山葵个款有鲜磨山葵系啲𩠌上面,而胡麻个款带点咸咸嘅芝芝麻油味觉得好好,呢度嘅天妇罗食嘅时候唔需要点任何酱汁,因为师傅已经将天妇罗混合左天海秘制嘅酱汁,所以已经好够味,饭中也带点紫菜碎,令成个天妇罗饭更加好食,除咗天妇罗饭仲追加左一份蔬菜,我会建议另加酱汁,因为额外追加是不包酱汁,酱汁是要额外收费,有酱汁好食更多!今次呢个午餐食得好开心,去唔到日本但系可以去到一间都几高质素嘅天妇罗餐厅而且价钱都唔系好贵,好有日本风,咁就当我似去咗日本咁呀!因为店𥚃的侍应同你厨师都只系讲日文为主👍🏻
日本味道的tendon 🍤🍚