2024-05-20 322 浏览
系日本大受欢迎🔥超级难book嘅日式汉堡名店挽肉と米进军香港,旋即成为热话,唔少人食过日本本店话念念不忘好想再食。我自己就未试过日本version,不过呢日攞到一个quota可以嚟实测系咪真系咁值得食🤪餐厅系IFC商场4楼天台位,楼底高,采光好。外面就有1x人排队,或者可以试吓上网book,不过开放quota唔多。餐厅独沽一味净系卖一款$138挽肉と米套餐🍱有3件汉堡、白饭任装、面豉汤、蛋。每件汉堡都可以有唔同食法,餐台有好多setting,放置唔同调味料,估唔到食件汉堡都有咁多嘢玩,抵佢红👏🏻店内由搓汉堡、用大釜锅煮饭、用炭炉烧汉堡,所有过程一览无遗👀边睇准备过程边等上菜,期待感的确会大大提高😛呢日仲见到将餐厅引入香港嘅敍福楼老板黄杰龙嚟食饭添🤣🤣店员都好热情好nice(可能因为老板在场😂)。挽肉と米套餐🍔一食第一旧汉堡先试原味。外层充满炭香🤩之前睇Alfred Chan Youtube话第一日开张,汉堡过咸又唔够汁,所以我都不抱太大期望,点知喜出望外🥰🥰完全唔咸兼且超级超级超级多汁💦系完全爆汁💦汉堡肉质超松化,里面食到已化开嘅洋葱碎,炭香+肉香已经够好食😋😋米饭呢日采用长野县米,都

挽肉と米套餐
🍔一食
第一旧汉堡先试原味。外层充满炭香🤩之前睇Alfred Chan Youtube话第一日开张,汉堡过咸又唔够汁,所以我都不抱太大期望,点知喜出望外🥰🥰完全唔咸兼且超级超级超级多汁💦系完全爆汁💦汉堡肉质超松化,里面食到已化开嘅洋葱碎,炭香+肉香已经够好食😋😋米饭呢日采用长野县米,都几软熟。餐厅中间有几个羽釜锅不断烹煮新鲜热辣白饭,香港真系未必见过👍🏻

🍔两食
第二块就可以配七彩调味。最signature一定系店家特制豆拌酱油,咸香酱油混入大量黄豆,有种发酵过嘅香味😚配饭一流。另外可配生酱油、唐辛子、唐辛子柠檬、麻辣粉、椒麻酱等,全部都唔系普通料👏🏻尤其唐辛子柠檬、椒麻酱嘅惹味,令汉堡嘅味道增添层次😙😙中间仲可以食吓梅子醋渍白菜同埋特制柚子醋萝卜蓉,清一清味蕾。

🍔三食
一个套餐包一只蛋🥚可以系餐厅中间位置自己攞。建议可以留多啲白饭或者再添饭,因为蛋汁好多。不过个人最喜欢汉堡+白饭+豆拌酱油+少少唐辛子,味道好丰富❤️

🍲面豉汤

🍋柠檬梳打
如果系网上booking系要另外叫一杯饮品,柠檬梳打有好多果肉好清新😛

人均消费:$190
推介指数(10分为满分):8.5分