2022-03-10
日本集团食牛数一数二好食既餐厅 - 牛气「牛气」出名抵食。佢地既90分钟和牛放题经常令到想减肥既我都投降上次系尖沙嘴THE ONE食过一次「牛气」之后, 一直都念念不忘,上网一查原来自己地头都有一间,就决定又去过一过食瘾啦!之前去THE ONE个间牛气虽然好味, 不过环境始终细左少少, 好彩屯门呢间环境大好多, 大家走动取食物时也不会太迫, 睇落点都食得舒服D呀! 同平时食放题一样, 都会睇到一个雪饮品既雪柜, 而旁边有茶包、热水等供应,饮品选择多之余, 仲有甜品供应, 全部细细碟岩晒女士同小朋友, 唔会做成浪费!肥牛未到, 我又肚饿, 就去睇睇有咩热食可以先食顶下肚先~热食有鱼蛋、炒饭、炸春卷等等, 汁酱可以自行调配, 不过食开放题既经验话我知, 单靠汤底都已经非常入味, 根本唔需要再点酱油啦火锅配料选择都算多, 选择都唔少, 出面既粟米好甜,汤底就建议拣猪骨汤底, 味道清而唔浓, 用黎灼熟和牛就最岩啦!切「特级美国豚腩肉」既师傅刀功唔错, 每片都薄如纸, 所以好易熟好快食得。不过因为CK我比较中意食肥牛, 就几乎无乜食呢个, 试左一片, 比肥牛系相对上无咁嫩, 但都系豚肉味浓。「极
就决定又去过一过食瘾啦!
肥牛未到, 我又肚饿, 就去睇睇有咩热食可以先食顶下肚先~
「极上美国牛小排」牛味最浓最香, 食到停唔到落黎, 肉味好好好浓郁!亦是最嫩滑的, 所以呢款食左三至四碟, 哈哈
吃完牛小排再吃「极上澳洲和牛」, 感觉肉质没牛小排嫩,「极上澳洲和牛」油脂分布均匀, 比较有肉味, 啖啖回味无穷!
「严选澳洲和牛」肉质最厚实, 香浓肉汁渗入, 我见现场好多男士叫呢款, 可能因为有咬口D。
现场仲有日本长葱、萝卜、波菜、各式菇类, 仲有小朋友一定中意既芝士南瓜丸、蟹柳、午餐肉等等,
另外仲有一小碗一小碗既中华沙律、螺肉、紫糯米同糯米糍, 呢度既甜品选择少左D, 虽然有软雪糕、棉花糖,
但最正紧系MOVENPICK 啦, 不过每人限食一杯咋, 可惜
手短脚短笨手笨脚既我整跌餐具, 店员都会面带笑容好乐意咁帮我去拎番新既俾我用,
而且不时会主动走近睇睇我有无需要加汤, 或者收拾桌上吉碟, 再问我地要唔要添多碟肥牛,
估唔到口感得到满足之余, 令人都食得好开心放松, 间唔中黎食一次都唔错
牛気(屯门市广场)
地址: 屯盛街1号屯门市广场一期3楼3235, 3236, 3237及3239号舖
电话: 2363 3181
营业时间: 星期一至日 11:30-18:00 (疫期期间去之前记得打去问清楚有无变动呀)