2022-08-08
今日去咗铜锣湾行街,最钟意就系去铜锣湾,交通方便,又多嘢行,最重要就系多美食。经常同朋友去完SOGO都会去呢间日式餐厅食啲嘢,因为性价比高而且食物质素都好好,所以喺度推介一下。筑地日本料理(金百利广场),地址喺金百利广场7楼R1室。餐厅虽然唔算好大,但系座位嘅空间都好足够,而且都几整洁,感觉舒适。蟹肉香芒蟹籽沙律 60 元,蟹肉加上蟹籽味道好鲜甜,配搭上芒果多咗一份香味,完全将蟹嘅鲜味提升左。沙律亦都做得好清新,食完仲开胃咗。蒲烧鳗鱼饭 85 元,鳗鱼size都好大片,烧香左嘅鳗鱼加埋啲鳗鱼汁真系绝配,鳗鱼肉质鲜甜而且仲保留到鱼嘅香味,加上芝麻令到味道更加丰富。最欣赏就系佢加葱花,味道配搭得啱啱好。烧广岛蚝 55 元,广岛蚝卖相好吸引,而且size都算大只,可能加咗洋葱烧出嚟嘅𧐢味道特别香,一啖咬落去食到好新鲜嘅蚝味,肉质亦都好爽甜。三文鱼腩刺身 68元,三文鱼腩色泽非常吸引,而且仲系好新鲜,每一片都切到好厚,三文鱼腩脂肪比较均匀,味道特别香,而且仲系好爽口。酱烧牛仔骨 88元,牛仔骨腌得好入味,而且牛肉味香,最正就系烧到啱啱好,带一点焦香。
筑地日本料理(金百利广场),地址喺金百利广场7楼R1室。
蟹肉香芒蟹籽沙律 60 元,蟹肉加上蟹籽味道好鲜甜,配搭上芒果多咗一份香味,完全将蟹嘅鲜味提升左。沙律亦都做得好清新,食完仲开胃咗。 蒲烧鳗鱼饭 85 元,鳗鱼size都好大片,烧香左嘅鳗鱼加埋啲鳗鱼汁真系绝配,鳗鱼肉质鲜甜而且仲保留到鱼嘅香味,加上芝麻令到味道更加丰富。最欣赏就系佢加葱花,味道配搭得啱啱好。
三文鱼腩 刺身 68元,三文鱼腩色泽非常吸引,而且仲系好新鲜,每一片都切到好厚,三文鱼腩脂肪比较均匀,味道特别香,而且仲系好爽口。 酱烧牛仔骨 88元,牛仔骨腌得好入味,而且牛肉味香,最正就系烧到啱啱好,带一点焦香。