2024-10-17
老婆带我去永光中心11楼食左间「究极堂」 ,庆祝生女三个月。前菜老婆叫左蟹膏豆腐鳕鱼干——鳕鱼干的味道很香、配上比较淡身的蟹膏豆腐,感觉都几夹佢再加多个烟熏蒜香火灸吞拿鱼老婆叫咗呢个,原因应该都系几打卡able. 上碟的时候有个玻璃罩会罩住干冰(?)之类的烟,一打开白烟上腾,几有视觉。但味道其实都几好食,sauce 酸酸地,食落几开胃海胆右口鱼边虾卷多数只系听过咗后语,冇谂到右口鱼系咩概念。决定嚟试一试。老婆食过右口鱼鲜虾卷之后,就想再食右口鱼。于是就叫咗 炙烧右口鱼边酱油溃。右口其实和左口鱼一样,都有丰富的油脂,只烧完之后香味好突出另寿司都听几不错。(1) 炙烧海胆酱烧赤虾寿司(2) 炙烧七味姜烧帆立贝寿司(3) 蟹味噌蟹棒寿司中拖罗寿司(4) 究极之恋寿司(5)玉子寿司(6)鱼子酱赤虾寿司(7)炙烧明太子酱烧三文鱼我特别中意(6) 鱼子酱,在清淡的虾肉上面多啲 Flavouring。(2)都好正,因为炭烧的香味好正。但火灸寿司🍣有一件烧得劲左少少。薯蓉广岛蚝在小小的铁板镬仔上面铺了薯蓉,Mix埋Cheese,加上广岛蚝。老婆几中意佢啲广岛蚝整得熟,唔会半生熟。薯蓉加Cheese
再加多个烟熏蒜香火灸吞拿鱼
海胆右口鱼边虾卷
另寿司都听几不错。
(1) 炙烧海胆酱烧赤虾寿司
(2) 炙烧七味姜烧帆立贝寿司
(3) 蟹味噌蟹棒寿司中拖罗寿司
(4) 究极之恋寿司
(5)玉子寿司
(6)鱼子酱赤虾寿司
(7)炙烧明太子酱烧三文鱼
薯蓉广岛蚝
在小小的铁板镬仔上面铺了薯蓉,Mix埋Cheese,加上广岛蚝。老婆几中意佢啲广岛蚝整得熟,唔会半生熟。薯蓉加Cheese都有拉丝的效果,唔错。
侍应临走时Sell我地话佢系炮台山仲有另一间分店,可以大班朋友gatherings,可book VIP房。