2021-05-17
收工突然心血来潮 同朋友黎左公司附近既有名拉面店-三田制面所。 之前系铜锣湾都见到间但太多人冇试 。今日有幸黎到冇人排队 就简左佢 。 位置好明显 就系正河内道K11入口。听闻依间既沾面比拉面更有名,不过我都系比较想食拉面 就简左三田豚骨拉面($78) 见到沾面份量分左大、中、细,价钱都一样。 系加大先要加钱,坦白讲晚餐黎讲都几抵。 女仔就食细或者中都够饱。 而我点晚三田豚骨拉面就得一个size,但份量都够一个女仔食有余。另外加配左个薯条with明太子沙律酱。($35)不过留意番,如果想叫优惠menu, 加大概$30-50左右可以加配小食,另外加$5-10就可以加配饮品, 留意番 依个饮品优惠价系一定要加配小食先有架落左单冇耐 我碗面就到左 劲快。 味道方面,不得不说 个汤系劲好饮好重既鱼汤味,面质就略生 似有小小赶咁煮起 ,煮耐小小会更加好。 豚肉味道不错 都几厚,但系略硬。 薯条都好快上枱, 份量比预期中大份同都新鲜, 另外明太子沙律酱其实就系一兜野入野 支左一pat系沙律酱,一pat系沙律酱上面放左啲明太子落去,味道上都唔错既,不过好快就点哂得番啲沙律酱😅 。朋友叫左沾面, 埋单
三田豚肉拉面
明太子薯条
朋友叫左沾面, 埋单$210.1 。 价钱算系合理,合理其实都系在于沾面份量大都唔会特别贵,不过如果同行都唔系算点大食既 咁就偏贵了。