Lunch Set Omakase $1180 15贯寿司鮨 中本 位于中环闹市,lunch time 满座,食客有不同国籍的上班族。主理今次午餐既厨师系一位日籍师傅,令到感觉特别有日本气氛,不纯正的广东话又带点可爱。今次order了15贯寿司set。一开始食既系竹签鱼、香港人熟悉既左口鱼、伊佐木鱼。伊佐木鱼口感比较柔软,上面配上姜,有鱼鲜味得黎又不太浓味。之后师傅特别介绍,今日既吞拿鱼系冲绳野生蓝鳍吞拿鱼。品尝既次序当然系赤身-中拖罗-大拖罗。大拖罗油脂分布好似雪花一样,入口即溶,师傅冇添加任何酱料,品尝到既都是拖罗原本既鲜味。今次omakase其中有几种鱼都未试过:太刀鱼、小肌鱼、沙锥鱼。店长特别提及小肌鱼系一种江户前时期已经存在既鱼类,腌制方法由以前到现在都冇变,特别考验师傅功力。第一次品尝到小肌鱼,上面加上白昆布,口感好特别,入口微酸,应该就系店长提及既腌制调味,呢款鱼印象尤其深刻。北寄贝寿司稍为烧过,带出北寄贝里面既甜味,令口感更加有嚼劲。配菜来说,不得不提吞拿鱼蓉卷配上的玉子。玉子口感creamy,感觉像入口即溶的芝士蛋糕,食入口第一啖巳经觉得好惊喜,未试过omakase食
Lunch Set Omakase $1180 15贯寿司

配菜来说,不得不提吞拿鱼蓉卷配上的玉子。玉子口感creamy,感觉像入口即溶的芝士蛋糕,食入口第一啖巳经觉得好惊喜,未试过omakase食到呢种玉子。

整体黎讲,师傅同店长都带比客人好专业既感觉,绝对要推介比附近返工既上班族✨✨🇯🇵

竹签鱼
左口鱼