2019-07-19
原来坐地铁入黄埔系好方便嘅,黄埔住宅多,自然野食都多,今日就去会左一会呢间早安越南嘅晚餐。一入去就觉得好特别,一D都无越南餐厅嘅感觉,因为铺面唔系用一贯越南餐厅嘅绿色白色风扇咁,而系好似落左酒吧嘅感觉,深色装修,红色霓虹灯,好cyber ,但光线充足嘅,唔会系黑到睇唔到。嗌野食啦,一纵越南美食都有得拣,我地就order左虾多士、蒜蓉炒贵妃苗、牛柳粒红饭、串烧捞檬。虾多士系最快上枱嘅,落单后大概十几分钟就上枱啦,系用法包上面铺左d虾肉然后炸嘅,好脆口,不过系虾嘅味道少左D同油腻左少少,应该系面包sok油。牛柳粒红饭上枱系好香嘅,牛柳粒系正嘅,炒得好好味,少少败笔系个红饭味道稍淡,独立食麻麻,要配埋牛粒一齐食先夹啦。炒贵妃苗我自己就会觉得炒得好香,蒜味十足,不过偏咸嘅,配左岩岩嘅红饭就ok啦。反而最正系份串烧捞檬,系最耐嘅,店员解释系串烧要即烧所以花时间。今日系order晒牛猪鸡三款,牛同猪我食到有香茅腌果劲香,食落劲野味,肉汁锁晒起入面,个鸡就配埋个烧烤汁就perfect。个檬粉呢系好fresh,有抵消串烧嘅功效,而个檬粉汁我自己会比出面嘅辣同酸,反而唔系好甜,唔食得辣嘅就唔好落咁多啦。
最后饮埋杯龙眼冰感觉所有热气都清新晒,杯龙眼冰有果肉咬唔会太甜多糖水果种,不过我会嫌龙眼阵味唔太出,唔知系咪嗌左少冰嘅关系,水多左淡左呢。
最后价钱上面呢,唔系超平民价嘅,5个order再加一要三百中,两个人食分量同价钱都中规中矩嘅。可能下次来试埋个tea。