2019-11-29
喺九龙城附近见完学校,带着小朋友谂住食个早餐。大部份茶餐厅嘅茶餐都唔太适合,见到呢一间川菜馆佢嘅早餐系一碗面,加个葱花卷或者馒头,配埋豆浆都只不过系$35 ,咁就试吓啦。我哋一去到刚开舖,店内座位唔会好迫,坐得都舒服,都算干净。不过唔肯定佢哋有冇BB櫈,因为我哋冇问佢攞。我哋叫咗一个番茄牛肉面,一个榨菜肉操面。店员话今日只有馒头,陪两杯冻豆浆,买单$70 ,真系好抵!蕃茄鲜牛肉面值得推介,首先佢嘅汤底唔系一般味精味汤底,系真系有好香浓嘅蕃茄清汤,汤底入边好多茄肉,真材实料,绝对唔hea。面底我哋拣咗幼面,佢系传统上海幼面,面质好弹牙幼滑但又唔会黐埋一旧旧。牛肉系类似打边炉的美国肥牛,食得出有牛味唔会好鞋,虽无手切肥牛咁香口弹牙,但不过不失总好过罐头沙嗲牛肉。每碗配有少量葱花,讨厌葱的人记得走青。榨菜肉崧汤面就一般,榨菜偏咸令整个汤都咸咗啲,汤底比较淡不及蕃茄汤咁多料咁浓味。肉崧即系肉碎,分量都Ok而且食得出非罐头,系自家腌制的肉碎,不过都系偏咸咗少少。面底都系上海幼面,好食!最后上台系两份馒头,Size偏细但我觉得跟餐嚟讲非常合理,而且即叫即蒸够晒热,几好食!而家出面食个常餐食罐头嘢都
鲜蕃茄牛肉面
而家出面食个常餐食罐头嘢都$35以上,川馆的特色早餐都只系$35无加一,有面有包有豆浆,真系好抵食!
因为个上海幼面,下次会嚟试吓午市。希望会有惊喜😌