2015-08-03
有闲情相约好姊妹享受一餐法国菜。我们找到位于1881 Heritage 嘅St George ,岩囇shopping 后作fine dining 之约。经waiter 悉心介绍之下,我们选了10 courses set dinner,以海鲜为主嘅main course,胜价比最高。1. Mousse salad餐前开胃小吃味道同卖相一样甘正2. Sea urchin & crab日本海胆加 Fresh 鱼子海胆份量好慷慨,好creamy,加埋粒粒丰满嘅鱼子,令人有置身海边嘅感觉3. Salmon三文鱼扒以52度slow cook, 半熟程度能保持肉质鲜嫩。上面更铺满密密的鱼子酱,完全大满足!4. 黑松露牛肝菌清汤一般黑松露都以cream soup 为主,而本人亦对西式清汤无乜期望。但今餐牛肝菌清汤将呢个观念完全打破,原片黑松露铺左牛肝菌上,waiter 才把整壶清汤于客人面前加入碗中。味觉同嗅觉一同享受。5. 龙虾三吃每日法国新鲜运到嘅Blue Lobster 蟹钳已剥壳,啖啖都系肉。精彩嘅仲有由cod, sea bass, sole 鱼蓉做成嘅鱼卷,口感好绵滑6. M8 和牛Medi
1. Mousse salad餐前开胃小吃
味道同卖相一样甘正 2. Sea urchin & crab
日本海胆加 Fresh 鱼子
海胆份量好慷慨,好creamy,加埋粒粒丰满嘅鱼子,令人有置身海边嘅感觉 3. Salmon
三文鱼扒以52度slow cook, 半熟程度能保持肉质鲜嫩。上面更铺满密密的鱼子酱,完全大满足! 4. 黑松露牛肝菌清汤
5. 龙虾三吃
每日法国新鲜运到嘅Blue Lobster 蟹钳已剥壳,啖啖都系肉。精彩嘅仲有由cod, sea bass, sole 鱼蓉做成嘅鱼卷,口感好绵滑 6. M8 和牛Medium rare,肉味浓 7. mango配Ice cream
不太甜,适合女性口味 8.petite four serve with tea细心位就系 waiter好细心甘续样介绍。热情果味果粒就最有惊喜