最近喺旺角试咗「十二味」呢间餐厅,真系有惊喜!佢哋主打川菜同特色锅物,晚餐试咗秘制酱香锅、嵊州老面小笼包同炸小酥肉,真系样样都好味。首先,秘制酱香锅系今晚嘅主角,个锅可以拣唔同嘅配料,我拣咗田鸡、耗儿鱼、猪颈肉、花菜同宽粉。呢个锅底系用秘制酱料煮出嚟,味道浓郁又唔会太辣,酱香扑鼻,非常惹味。田鸡肉质鲜嫩,吸收咗酱汁嘅香气,入口即化;耗儿鱼同样系非常嫩滑,唔会食得好麻烦。猪颈肉系另一个亮点,肉质弹牙又有咬劲,脂肪同瘦肉比例刚好,食落去香浓不腻。花菜吸满咗锅底嘅浓郁酱汁,清爽中带啲辣味,宽粉亦煮得软糯但唔会过火,系吸汁好帮手,成个锅真系食得非常满足。嵊州老面小笼包都系唔可以错过嘅,尤其系辣味版!呢款小笼包肉汁丰富,辣味适中,带出咗肉馅嘅鲜味,辣嘅程度唔会太过火。最后,炸小酥肉简直系一大惊喜!外层炸得金黄酥脆,内里嘅猪肉保持嫩滑,炸嘅火候控制得啱啱好,唔会过干,咬落去每一啖都系肉汁同香脆嘅完美结合。配合埋佢嘅特制粉,味道更加香浓。

2043 浏览
2024-10-09