2018-08-10 672 浏览
其实我本身唔太钟意食猪,但唔知点解公司附近有两间猪扒都深得我心🤣一间系天机栈另一间就系1+2,两间各有特式。前者系炭烧呢间就用香煎。讲返主角先,叫左餐厅推介no.1嘅香煎猪扒蛋饭,$50连一杯热饮,外卖加$1。食左咁多次块猪扒都keep到个质素,煎嘅火喉/时间调校得好好,外表脆脆地啱啱锁住d肉汁,食落好腍滑。汁有好多选择,有蒜茸汁/洋葱汁/黑椒汁/咖喱汁/茄汁/豉油,我个人钟情黑椒汁,夹得嚟唔会太过抢左猪扒个味道(佢地仲有个加钱嘅皇牌沙嗲汁,系惹味嘅,不过我略嫌太抢)。除左猪扒佢地最大嘅特式系跟一条煎香左嘅茄子,同埋少量杂菜,虽然油左少少不过好食就得啦🤪唔好忘记仲有只蛋,不过因为外卖嘅关系个蛋黄嚟到已经穿左😭

唔好忘记仲有只蛋,不过因为外卖嘅关系个蛋黄嚟到已经穿左😭