2022-01-07 38 浏览
琴晚晚市堂食最后一夜😔,我同朋友把机会嚟到位于太子嘅太子沢,呢一间拉面小店竟然有意外惊喜!😍🦀🐚珍味二点盛$38呢个好特别!最初以为系普通日式前菜,点知非常之有诚意!一式两份前菜:有大路嘅蒜味螺肉、亦都有比较少见嘅蟹子小食。我个人非常之欣赏佢嘅蟹子小食,咬落去粒粒蟹子在口中爆开嘅口感唔错🤤,佢嘅卖相都唔错,一粒粒沾上沙律酱🧂,好靓!🧀芝士年糕$28以为系交货嚟嘅质素,点知食落就知道唔简单!呢度嘅芝士年糕芝士味好重,咸咸香香好滋味、又可以拉到丝,好想疯狂encore !🔴赤沢面$78朋友嗌咗呢个赤拉面,店员都三番四次确认朋友系咪嘢食到辛辣嘢🥵,最初以为佢讲笑,原来真系好似佢话斋有谭仔七小辣咁辣🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶!但系咪净系一味得个辣?饮咗佢一啖汤头,除咗辣之外仍然食得出浓厚嘅猪骨味🤔,非常之有层次,果然冇令人失望。不过朋友最后辣到饮咗好多杯水🚰,但佢都话辣得过瘾👍⚫️黑沢面$78店员知道我钟意食蒜🧄,上桌嘅时候刻意俾咗差唔多一个拳头大嘅炸蒜😂(今晚实口臭死)我觉得佢嘅面质好好,好弹牙同埋唔会朔晒啲汤。佢嘅叉烧亦都唔会好吝啬,两三块大大块唔错唔错。最令我欣赏就系糖心蛋🥚,用上左日本嘅鸡蛋,非常之

🦀🐚珍味二点盛$38

🧀芝士年糕$28

🔴赤沢面$78

⚫️黑沢面$78
店员知道我钟意食蒜🧄,上桌嘅时候刻意俾咗差唔多一个拳头大嘅炸蒜😂(今晚实口臭死)我觉得佢嘅面质好好,好弹牙同埋唔会朔晒啲汤。佢嘅叉烧亦都唔会好吝啬,两三块大大块唔错唔错。最令我欣赏就系糖心蛋🥚,用上左日本嘅鸡蛋,非常之香浓嘅蛋香真系令人流晒口水。

大家除咗帮衬寿司郎等等连锁日式舖头嘅时候,都不妨留意街边呢啲日式良心小店💕💕

——————为食分界线——————
📍 太子沢 (太子)
太子界限街31号地下C号舖

推介指数 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指数 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指数 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
环境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消费: $100

#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #为食马利奥#马利奥日本菜 #太子沢 #界限街 #珍味二点盛 #芝士年糕 #赤沢面 #黑沢面 #日式 #前菜 #螺肉 #蟹子 #芝士 #年糕 #辛辣 #谭仔 #蒜 #叉烧 #糖心蛋 #日本 #良心 #小店