2024-11-03
难得一个人喺旺角觅食,见到餐厅嘅价钱都唔会话好贵,丰俭由人,作为一人饭堂呢个价钱都相当之合适,所以如果想一个人食吓生煎包、小笼包绝对可以拣呢间餐厅。‣ 上海排骨菜饭+生煎包 $54佢嘅排骨讲到明系即刻炸,所以上枱嘅时候都仲系热辣辣,炸得相当之金黄酥脆,而且肉质软嫩,真系值得嗌嚟食。米饭就粒粒分明,配淡淡嘅菜香,唔会太硬又唔会太软。见到隔离枱嗌拌面都好吸引,下次应该会试吓食拌面。而佢嘅生煎包确实真系好出色,外皮酥脆而且一啲唔会太厚身,唔会令到个口好干,啱啱好。入边仲保留咗好多肉汁,所以咬落去嘅时候都要小心啲焫亲,味道相当之唔错,钟意佢唔会好油腻。‣ 原味上海小笼包 $40就算食唔晒啲饭,我都要嗌个小笼包食吓,价钱唔会话好贵,一样皮唔会好厚身,而且又保留到佢啲汤汁。鲜甜得嚟又带有少少油润感,呢个价钱嚟讲绝对系冇得输嘅小笼包,食完一笼会觉得唔够喉想嗌多一笼。如果下次我同朋友一齐嚟,我应该会试吓佢嘅蟹黄小笼包,感觉味道应该再提升一个层次。而套餐就送咗杯冻豆浆,而家做紧无限添饮推广,不过饮惯咗无糖豆浆,饮返甜豆浆有啲唔惯。但系佢啲豆浆嘅豆香味真系好浓郁,唔会饮落口淡茂茂沟咗好多水咁,呢个价钱真系
‣ 上海排骨菜饭+生煎包 $54
‣ 原味上海小笼包 $40
而套餐就送咗杯冻豆浆,而家做紧无限添饮推广,不过饮惯咗无糖豆浆,饮返甜豆浆有啲唔惯。但系佢啲豆浆嘅豆香味真系好浓郁,唔会饮落口淡茂茂沟咗好多水咁,呢个价钱真系抵食又好食。