2021-12-05
深宵食堂既感觉系要隐世,同埋食物会令你有suprise既感觉。铜锣湾同旺角分店都系o系唔显眼既building入面,要用心发掘才会知道呢间隐世野,好几年前食过铜锣湾舖,印象深刻,老板(定员工😂)好亲切既服务。反而系朋友讲起先知有旺角店,抱著期待的心情一试。一入到舖就感觉很日本,墙上贴满日本宫崎骏poster,天花有樱花装饰点敍,听住日文歌食住串烧尝樱花埋,望住弥敦道感受下乡下系呢个日子下是最好的慰藉。价钱唔算贵,日式居酒屋中下价钱两,埋单人均大约一二百已经可以,约朋友敍餐坐得舒服倾到计既好地方。梅酒梳打 $48梅酒同梳打层次分明,店员好贴心咁话搅匀先饮,咁我当然打完卡先搅匀🤣饮落唔重酒精味,淡淡的梅香,女仔饮都唔怕菊花茶 $16开头以为系纸包菊花茶,点知原来$16蚊有一大杯,顿时觉得好抵饮,唔会死甜,好饮软壳蟹沙律 $72软壳蟹好香脆,冇被沙律汁浸湿,证明即叫即整,柚子醋好开胃吉列广岛蚝 $38有四粒大大粒广岛蚝,炸得酥香,炸粉唔会过厚,内里软滑,抵食冰烧菠萝 $38菠萝好冰冻,多汁够甜,有惊喜辛口墨鱼须串(2串)$38墨鱼须排满竹签,冇将价就货,上面洒满七味粉,有微微辛辣感,墨鱼须爽
梅酒梳打 $48
菊花茶 $16
软壳蟹沙律 $72
软壳蟹好香脆,冇被沙律汁浸湿,证明即叫即整,柚子醋好开胃
吉列广岛蚝 $38
有四粒大大粒广岛蚝,炸得酥香,炸粉唔会过厚,内里软滑,抵食
冰烧菠萝 $38
菠萝好冰冻,多汁够甜,有惊喜
辛口墨鱼须串(2串)$38
墨鱼须排满竹签,冇将价就货,上面洒满七味粉,有微微辛辣感,墨鱼须爽口,好食到停唔到口
烧豚肉荔枝卷 $38
呢个永远冇得输嘅配搭,荔枝清甜中和豚肉的油腻感,食完想再食,豚肉微微焦脆,如果再烧耐少少就perfect
汁烧白鳝 $72
鱼类最显功架,白鳝有四旧,对得起价钱,外皮沾上烧汁,烧完仍保留到肉汁,冇骨啖啖肉,食过返寻味
和牛串(2串)$68
和牛有牛味,唔会烧过龙,咬落够淋有肉汁,唔怕系哨紧香口胶
值得一赞系员工好殷勤既服务,令人好舒服好warm既食堂。