2022-06-23
系尖沙咀即兴想食蟹🦀记得朋友推介呢间「 翠林辣蟹舫」,无book枱就walk-in去食,好彩等左唔系好耐就有位。餐厅门口就见到贴左好多明星相🤩果然系名人饭堂,水准一定有保证。餐厅装潢高雅,坐系窗边卡位特别舒适。另外值得一赞系店员服务好细心周到💯💕两个人叫左一个小食,三个𩠌都饱到不得了😚🐓泡椒凤爪 $58叫左一个餐前小食,凤爪只只都大大只又多肉,酸酸辣辣食完好开胃。🦀避风塘炒蟹 $688 (宜家仲有8折优惠)卖相好靓,红色大盘配搭摆好pose嘅巨蟹同埋大量炸蒜,摆盘好igable📸避风塘炒蟹系呢间店嘅招牌菜😍仲有其他做法可以拣,我拣左避风塘做法贪佢够超级无敌香口🤤用上原只越南肉蟹🦀特别多肉,蟹钳成只匙羹咁大只,蒜蓉沙炸得好香,好够火喉,炒得特别酥脆。餐厅已经预先敲碎左个蟹壳,所以食起嚟好方便。蟹钳非常多肉,而且鲜甜多汁,蟹盖亦都好多香甜蟹膏。店员仲好细心比左蟹铗同手套比我地用。🐷冰镇拔丝咕噜肉 $148又系卖相好靓的菜式,上菜时已经比佢吓亲,好大堆冰,周围有彩色缤纷的红椒,青椒,蜜桃伴碟。因为有冰镇的关系,咕噜肉个皮好酥脆,个脆皮仲要好薄,完全系外脆内软的双重口感。咕噜肉充满肉汁,个汁酸
💕两个人叫左一个小食,三个𩠌都饱到不得了😚
🐓泡椒凤爪 $58
🦀避风塘炒蟹 $688 (宜家仲有8折优惠)
🐷冰镇拔丝咕噜肉 $148
又系卖相好靓的菜式,上菜时已经比佢吓亲,好大堆冰,周围有彩色缤纷的红椒,青椒,蜜桃伴碟。因为有冰镇的关系,咕噜肉个皮好酥脆,个脆皮仲要好薄,完全系外脆内软的双重口感。咕噜肉充满肉汁,个汁酸酸甜甜,一口一件大细啱啱好,简直食唔停口😋
🐟黄金膳球 $128
份量十足,好大件去骨白膳球,炸到好香脆,又无油腻感。咸蛋黄炒成脆沙,蛋黄咸香味浓,包围住大大件的膳球,愈邪恶愈好食😎
📍翠林辣蟹舫 (尖沙咀)
尖沙咀亚士厘道24-38号天星大厦1楼A号舖